h

Fatima en integratie

1 november 2007

Fatima en integratie

 


Maandelijke column door Jan Tak.
November 2007

 


In mijn vorige artikel heb ik aangetoond hoe actief de inwoners van Weert ( en Fatima ) betrokken willen zijn bij het politieke gebeuren in hun leefomgeving. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van de cijfers van de Burgerpeiling van mei 2007.

Interessante cijfers worden in de Burgerpeiling ook gegeven hoe de Weerter bewoners per wijk c.q. dorp aankijken tegen de omgang tussen allochtonen en autochtonen.

Er zijn grote verschillen hierin tussen de wijken. Bij de vraag of er een goede omgang in de wijk is tussen allochtonen en autochtonen antwoordde in de wijk Fatima 14 % van de wijkbewoners met ??Neen? en. 51 % met ??Ja?. Dit is een opvallende hoge score vergeleken met de andere wijken/dorpen. Na Fatima komt Leuken met 37 % ??ja? stemmers. Het gemiddelde in Weert is 28 %.

In enkele Weerter wijken worden inspanningen gedaan om de integratie te bevorderen. Door vier van de zestien Weerter wijkraden n.l. Boshoven, Fatima, Groenewoud en Keent worden pogingen ondernomen om de integratie van buitenlanders te bevorderen. Deze genoemde wijkraden geven medewerking aan het verzorgen van Conversatielessen Integratie Migranten.

In Weert maken ongeveer 35 buitenlanders, allen vrouwen, gebruik van deze cursus. Op Fatima zijn dit gemiddeld 10 vrouwen met een Turkse, Marokkaanse, Iranese, Chinese en Macedonische nationaliteit. De cursus bestaat uit 2? 12 lessen. De lessen worden momenteel gegeven op de basisschool de Kameleon op woensdagmorgen van 9.30 uur tot 11.00 uur. De wijkraad Fatima heeft hiervoor een commissie in het leven geroepen geleidt door Rina v/d Laak. Ze coördineert samen met PUNT Welzijn dit project, werving vrijwilligers die les geven, werving cursisten, accommodatie regelen, planning en evaluatie lessen en andere facilitaire zaken.

De cursus wordt gegeven door vrijwilligers die ondersteund worden door de Gilde Opleidingen. Die zorgen ook voor lesmaterialen en zijn vraagbaak op pedagogisch/educatief gebied. Naast het leren converseren in het Nederlands is ook het voorkomen van sociaal isolement de bedoeling van dit project. De gemeente subsidieert het project door subsidie te geven aan PUNT Welzijn, de Gilde Opleiding en de wijkraden. De cursisten dragen zelf 16 euro bij voor 12 lessen. Indien dit bedrag een probleem is kunnen ze een beroep doen op het Soc. Cult. Fonds van Sociale Zaken.

Volgens Rina zijn de cursisten heel gemotiveerd bezig maar de meerwaarde zit vooral in de onderlinge sociale contacten. Na het bereiken van een bepaald niveau kunnen de cursisten bij de Gilde Opleidingen leren om verder te komen in onze vorm van samenleving.

Tot de volgende keer.
Jan Tak

U bent hier