h

Bon Camino

1 juli 2007

Bon Camino

 


Maandelijke column door Jan Tak.
Juli 2007

 


Vijf kilo lichter maar een grandioze ervaring rijker heb ik, zoals beloofd, 2830 kilometer van Weert een kaars aangestoken voor de bewoners van onze Fatima parochie. Graag zou ik vertellen van mijn ervaringen op deze reis. Vooral over de omgang met elkaar van pelgrims van allerlei nationaliteiten zoals Mexicanen, Brazilianen, Zweden, Noren, etc.

Ze maken de reis te voet, te paard, met een ezel of zoals die Duitse dominee met een kruiwagen met handremmen. Sommigen zijn al vanaf verleden jaar onderweg. Slapende in Refugio??s ( slaapruimte voor pelgrims, 6 euro) waar dagervaringen met wijn en kaas gedeeld worden. De andere dag elkaar passeren met de groet??Bon Camino? waaronder iedereen verstaat ??Een goede levensweg?.

Ik zou willen vertellen over de positieve benadering van de bevolking van Frankrijk en Spanje naar de pellegrino. Zoals de boerin die haar boerderij voor een nacht afstond, toen wij drijfnat vroegen om onderdak. Zelf ging ze slapen, nadat ze ons eten en een fles wijn had gebracht, in de woning van haar zuster. De rekening was blanco. Ze wenste ons ??Bon Camino?.

Ik zou willen vertellen van Roncevalles, een kloof hoog in de bergen waar, in de jaren achthonderd, ridder Roelant de aftocht dekte van Karel de Grote die ook de pelgrimstocht naar Santiago had gemaakt en aangevallen werd door de Moren. Boven deze schitterende kloof moest ik van mijzelf ??Droomland? spelen op mijn mondharmonika. ??s Avonds, in de Refugio, hoorde ik een Mexicaans meisje tegen een andere pelgrim vertellen dat ze, doodmoe, beautifulle music in de bergen had gehoord waardoor ze weer vooruit kon. Stil ervaarde ik dat ik een onderdeel was geworden van deze aparte wereld.

Ik zou u graag willen vertellen van de gieren, de ooievaars en nachtegalen en van mijn eigen grenzen die ik ben tegengekomen maar deze column heet ??Fatima en de Politiek?. Vooruit dus.

Op 29 mei j.l. hebben burgemeester en wethouders van Weert besloten het gebied te vergroten waar openbare orde maatregelen gelden voor alcohol en soft drugs op straat. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (A.P.V. 2.4.8 ) kunnen B&W gebieden vaststellen waar het gebruik van alcohol en softdrugs op straat en het meevoeren van glaswerk verboden is. Op aandringen van de wijkraad Fatima, in de commissie A.Z. van 2 april j.l., is Fatima met het centrum- en stationsgebied aangewezen als gebied , waar genoemde maatregelen gelden. Over een jaar wordt het effect bekeken.

Ook op 29 mei heeft het college besloten dat vergunningparkeren wordt ingevoerd voor de Biemansstraat, Gieterijstraat, Franse Patersstraat en Meewisstraat.

Hiermede hoop ik u weer iets bijgepraat te hebben.

Ik wil u een welgemeend ??Bon Camino? toe wensen.
Jan Tak.

U bent hier