Wijkagenda en moskee Fatima
Wijkagenda en moskee Fatima
Maandelijke column door Jan Tak.
Oktober 2006
Gelukkig heb ik van de redactie meer schrijfruimte gekregen voor dit artikel omdat ik drie onderwerpen heb waarvoor u waarschijnlijk belangstelling hebt.
Als eerste, volgens mijn vorig artikel zou er, begin sept., beweging moeten zitten in de herstelwerkzaamheden van de panden 49,51, en 53 op de Wilhelminastraat. Anders zou de gemeente dit proberen af te dwingen via bestuursdwang. Misschien hebt u er beweging gezien maar dan toch zeker geen beweging in de herstelwerkzaamheden.
Hoe ziet nu die bestuursdwang er uit? Op 15 augustus heeft B&W ingestemd met het advies om de eigenaars ( het zijn er twee) een aanschrijving / last onder dwangsom te doen toekomen, waarin gedetailleerd ( zelfs de vereiste kleur van de dakpannen is vermeldt) wat er wordt verstaan onder de herstelwerkzaamheden. Slopen mag natuurlijk ook. Bij niet naleving van deze aanschrijving volgt een dwangsom van 3000 euro per week met een maximum van 30.000 euro. Begunstigingstermijn 10 weken. De gemeente kan dus toch wel optreden ook al zien we dit niet altijd.
Als tweede, op 22 augustus 2006 heeft het college besloten de activiteiten die toegestaan zijn in de Turkse Osman Gazi moskee, volgens het oude B&W besluit van 20 dec. 2005, te herzien.
Over het oude besluit, waarin het college had vastgesteld wat geoorloofd was en wat niet, had het bestuur van de moskee per brief op 19 januari 2006 zijn teleurstelling uitgesproken.
Op 3 maart jl. heeft er daarom een overleg plaats gevonden met de omwonenden van de moskee en op 7 maart volgde er een overleg tussen de gemeente en vertegenwoordigers van de moskee.
De wethouder oordeelde, na een nadere toelichting door het moskeebestuur, dat sommige activiteiten toch toegestaan zijn. Na wederom een overleg tussen omwonenden, bestuur moskee en gemeente op 7 juni jl. waarbij vooral de geluidsoverlast ter sprake kwam, heeft het moskeebestuur toegezegd enkele maatregelen te treffen om de ( geluids)overlast te beperken. De volgende activiteiten zijn toen toegevoegd. aan de reeds bestaande activiteiten:
- Overleg met jongeren. Een vorm van maatschappijles die de
imam geeft aan een groepje kinderen. - Vergaderingen moskeebestuur zijn toegestaan. De vergaderingen
van het dagelijks bestuur Stichting Turks Kultureel Centrum,
Turkse vrouwen en Turks Jongerencentrum zijn tijdelijk
toegestaan totdat deze organisaties een andere accommodatie
hebben gevonden. - Organiseren van religieuze informatiedagen zijn toegestaan.
- Kijken van Turkse competitiewedstrijden is toegestaan.
- Lessen voor groepen zijn toegestaan
- Voorbereiden internationaal Kinderfeest is toegestaan.
Op 22 augustus jl. heeft het college deze toestemming verleend.
Met betrekking tot het punt ??Kijken naar Turkse competitiewedstrijden? in de moskee hebben omwonenden in het overleg op 7 juni aangegeven hier geen bezwaar tegen te hebben indien de moskee het geluidsniveau beperkt door de deuren dicht te houden en bij vertrek rekening te houden met de buurt. Het bestuur van de moskee heeft dit toegezegd en heeft tevens de wens uitgesproken binnen 5-10 jaar de moskee te verplaatsen naar een andere locatie waar meer mogelijkheden zijn om functies in een gebouw te combineren. Het bestuur van de moskee zal de gemeente informeren zodra de plannen verder zijn uitgewerkt.
Als derde punt: Op 15 augustus jl. hebben B&W ingestemd met de opzet en inhoud van de concept wijkontwikkelingsagenda??s van Leuken en Fatima. Zij hebben ingestemd met een bespreking van deze ontwikkelingsplannen met de betreffende wijkraden. Het betekent dat deze twee wijken de eerste zijn waarvoor concept toekomstplannen zijn gemaakt betreffende wijkaangelegenheden. Na deze wijken zullen de andere wijken aan de beurt komen. In de toekomstplannen staan zaken in voor vier verschillende wethouders. U moet dan denken aan: Scholen, sportgymzalen, buurthuizen, verkeersmaatregelen zoals 30 km zones, speelruimte beleidsplan, bedrijven die last veroorzaken, etc. Wat hier niet thuishoort is bijvoorbeeld de verhouding huur- koopwoningen in de wijk. Het zijn nog steeds maar concept plannen. Ze worden aangeboden aan de betreffende wijkraden. Deze worden geacht hun achterban te raadplegen. Daarna worden de ( gewijzigde)plannen weer aangeboden aan het college die ze na goedkeuring voor zal leggen aan de raad. Daarna worden ze uitgevoerd volgens het plan en elk jaar opnieuw bekeken en aangepast aan de veranderende omstandigheden. ( Alles verandert nu eenmaal dat moet ik toegeven als ik mijn grijze haren zie in de spiegel.
Tot slot nog een opmerking: Mensen klagen dat alles zo lang duurt.
Ze hebben gewoon gelijk. Als we genoegen zouden nemen met een dictator was alles sneller geregeld. Willen we dat? Als ik in de krant lees wat dit betekend voor landen met zo??n regime zeg ik toch nee. De prijs die we betalen voor onze democratie en inspraak is nu eenmaal dat zaken langzamer lopen.
Tot de volgende keer.
Jan Tak
- Zie ook:
- Jan Tak