h

Ich heb op uch gestumdj

1 maart 2006

Ich heb op uch gestumdj

 


Maandelijke column door Jan Tak.
Maart 2006

 


Elk voordeel heb zijn nadeel. De morgen na de gemeenteraadsverkiezingen werd ik wakker met de gedachte dat het wakker worden als raadslid toch heel iets anders is dan het wakker worden als gewoon burger.

Mijn vrouw was het bed al uit en ik lag zalig te mijmeren over mijn ongetwijfeld grandioze toekomst. Ik zou een nieuw pak kopen, misschien een nieuwe bril en ik zou me ook gaan oefenen in het moeilijk kijken en ik moest nodig wat dure woorden van buiten gaan leren. Een kleine receptie voor buren, vrienden, kennissen en de wijkbewoners van Fatima, dacht ik, moest er ook wel aanzitten. Per slot van rekening wordt je niet elke dag raadslid.

Terwijl ik zo lag te genieten kwam mijn vrouw, die een week geleden haar arm gebroken had, me uit bed halen. De W.C. moest gepoetst worden (en beter dan vorige keer!). Ook de keuken moest gedweild worden en de zolder opgeruimd. Dit alles onder het mom van haar gebroken arm. Ik ben echter bang dat het bedoeld was om mij nadrukkelijk mijn plaats te wijzen. Ik hoop dat deze ellende niet lang duurt!

Die morgen kwam ik er ook achter dat er rare redenen kunnen zijn waarom mensen op je stemmen. Rond negen uur ging de telefoon: "Hallo , ich bin Harry Creemers uut Rooj, zeejjae Jan Tak van dae nutte plies uut de jaore zestig en zeejjae inne gemeindjeraod gekoôme?" Nadat ik hem verzekerd had dat hij aan het juiste adres was, ging hij verder: "Ich hep op uch gestumdj". Ik bedankte hem hiervoor maar ik vroeg waar ik dat aan te danken had omdat ik hem niet kende. "Gae hetj vreuger beej mich oppe ambachtschoeël gezaete en toen hejjae mich 's verteldj det struipers eure pap oeëts e schot hagel in zieêne boeëm gejaagtj hebbe en daorum heb ich op uch gestumdj." Een prachtige politieke reden!

Natuurlijk wil ik iedereen bedanken die op mij gestemd heeft maar ook de anderen die zijn gaan stemmen. Democratie is een groot goed dat we in ere moeten houden. In Weert hebben dat 58,85% van de bewoners ingezien. Op Fatima was dat percentage 54,43 %. De coalitie besprekingen hebben inmiddels geleidt tot een coalitie van CDA-PVDA en VVD. Hun programma zal dus de komende vier jaren uitgevoerd worden door wethouders die ook door deze partijen geleverd worden. Voor de burger de taak om te volgen of het dit is wat ze wensen.

Over vier jaren mag u daar een waardeoordeel over geven. Voor mijzelf staan twee zaken vast. Ik zal zeer zeker fouten maken tijdens mijn raadsperiode maar ik zal ook zeer zeker mijn best doen in de wetenschap dat het iedereen naar de zin maken een onmogelijkheid is. Wat voor de een goed is kan voor zijn buurman een nadeel zijn.

Tot volgende keer en nogmaals bedankt!
Jan Tak.

U bent hier