h

Breng uw stem uit op bloemkool of worteltjes

1 februari 2006

Breng uw stem uit op bloemkool of worteltjes

 


Maandelijke column door Jan Tak.
Februari 2006

 


Vier jaren geleden beloofde ik u op de hoogte te houden wat u als bewoner van Fatima van de politiek wel en niet kunt verwachten. Veel heb ik er zelf ook van geleerd omdat je niet klakkeloos zo maar een mening kunt opschrijven. Één ding wil ik voorzichtig naar voren brengen.

Alle partijen, zonder uitzondering, hebben naar mijn mening best wel punten in hun programma staan die goed zijn. De een legt de nadruk op werkgelegenheid de ander op onderwijs de ander op volkshuisvesting de ander op veiligheid. Als u moet kiezen is het zoals met eten de een houdt van worteltjes en de ander van bloemkool.

Maar op zich is er niets mis met bloemkool of worteltjes. Een slecht merk auto bestaat niet. De een is een gezinswagen en de ander een racemonster. De een is duur de ander goedkoop. Het is maar waar u voor kiest.

Het is daarom doodjammer dat er na de verkiezingen vier jaren bijna alleen nog maar worteltjes of alleen bloemkool op tafel komt. De een of andere geleerde heeft ooit uitgevonden dat er dan coalitiepartijen (die het voor het zeggen gaan krijgen en zorgen dat hun programma zal worden uitgevoerd) en oppositiepartijen (die geacht worden tegengas te geven) moeten worden gevormd. Het college krijgt wethouders voortkomend uit de coalitiepartijen. Zij maken de plannen en zorgen voor de uitvoering.

De dupe is de bewoner van Weert omdat het tijdrovend is en U te veel van het een krijgt en te weinig van het andere. (Zie bijvoorbeeld het horecabeleidsplan).

Het beroerde is dat u al dikwijls van te voren aangegeven hebt waar uw behoeften liggen. In de volgende rapporten hebben betrokken bewoners inspraak gehad.

  • Het Enquetê Rapport Symbiose van 2004 (in 2007 wordt deze enquete weer gehouden) betreffende leefbaarheid kernen en wijken.
  • De Wijkagenda's met hun jaarlijks ingediende prioriteitenlijsten van de wijk- en dorpsraden.
  • Het DOP rapport van mei 2005.
  • Het LOG rapport van juli 2005.

Materiaal genoeg om te zien waar betrokken bewoners voorkeur aan geven.

Het beroerde is dat deze aanbevelingen die u doet als betrokken bewoner door de regerende partijen niet als leidraad worden genomen. Nee, zij maken hun plannen en kijken dan of de door u ingediende plannen bij hun uitkomen.

Zo hebben de wijk- en dorpsraden van Weert in november 2005 hun plannen ingediend voor 2006. Fatima komt dit jaar goed uit de verf, van de zeven ingediende plannen zijn er zes-en een half goedgekeurd. Echter veertien ingediende plannen van de andere wijkraden zijn niet goedgekeurd en achttien ingediende plannen wil men nog eens onderzoeken omdat ze niet voor kwamen in de plannen die de gemeente had gemaakt.

Ik noem dat het paard achter de wagen spannen.

De plannen waarin u inspraak gehad hebt behoren naar mijn mening leidraad te zijn voor het beleid in de komende jaren van de gehele raad. Geen coalitie en oppositie maar een gemeenteraad die u plannen in de tijd uitzet, zorgt dat er geld voor is en controleert of het college de opdrachten uitvoert. Dat schiet op en u kunt zich weer verbonden voelen met de politiek.

Eigenlijk is dat ook de insteek geweest van het 'dualistisch stelsel', maar dit komt maar moeizaam van de grond. Ik hoop wel dat u het geloof in de politiek niet zult verliezen, de aanhouder wint. Blijf niet aan de kant staan op het speelveld van het leven. Doe mee en breng op 7 maart u stem uit op bloemkool of worteltjes

Tot de volgende keer.
Jan Tak

U bent hier