h

Wijken voor de rijken

1 september 2005

Wijken voor de rijken

 


Maandelijkse column door Jan Tak.
September 2005

 


Zijn ze u ook opgevallen de raamaffiches in de Nieuwstraat op Fatima? "Ik woon hier naar mijn zin. Slopen? Bezopen!"

Wat is hier eigenlijk aan de hand? We moeten daarvoor teruggaan in de geschiedenis naar 28 januari 2003. Een bijeenkomst van huurders woningen Fatima naar aanleiding van de toekomstplannen van BALANS betreffende 72 vooroorlogse woningen op Fatima.

Voor de 17 woningen van de Nieuwstraat (42 t/m 74) is toen vastgelegd dat deze een zodanige kwaliteit bezaten dat onderzocht moest worden of deze woningen gehandhaafd konden blijven met de mogelijkheid ze per blok te verkopen. Voor de andere woningen werden andere afspraken gemaakt. Er werd verder vastgelegd dat er een brief opgesteld zou worden voor alle bewoners van de 72 woningen.

Op 14 juni 2004 kregen de bewoners van 52 woningen in Fatima (waaronder de Nieuwstraat-bewoners) bericht dat er na de zomer-vakantie een begin zou worden gemaakt met de technische inventarisatie van hun woningen. Op 6 juli 2004 reageerde Wonen Weert naar het bewonerscomité Oud Fatima naar aanleiding van hun klacht dat inventarisatie zou plaats vinden onder andere met de opmerking dat sloop van de woningen Nieuwstraat en Looimolenstraat zeker op dat moment niet aan de orde was en dat zij dit anders op een fatsoenlijke manier aan de bewoners kenbaar zouden hebben gemaakt.

Na de inventarisatie besloot Wonen Weert alsnog de huurwoningen te slopen en te vervangen door koopwoningen ter waarde van 250.000 euro. Het Bewonerscomité Oud-Fatima verzette zich tegen de sloopplannen en schreef een brief aan B en W (immers verantwoordelijk voor de afgifte van sloopvergunning) op 2 augustus 2005 met een handtekeningenlijst van de bewoners. Ze benoemden het volgende:

  • Geen van de bewoners kan de dure koopwoningen kopen.
  • Ze willen niet weg uit de Nieuwstr. maar krijgen niet de kans om terug te keren. Bewoners Spoorstr./ Looimolenstr. wel.
  • Betaalbare huurwoningen worden vervangen door dure koop-woningen, wie houdt richtlijnenvisie 'Wonen in Weert'?in de gaten?
  • Weert kent nog maar een klein aantal huurwoningen in de sociale sector en er is behoefte aan. De balans op de woningmarkt in Weert is onacceptabel. In de huursector alleen maar slopen!

In de raadscommissie Volkshuisvesting op 8 september jongstleden hield een bewoonster een vurig pleidooi. Ze sprak uit dat het voor de bewoners voelt als 'wijken voor de rijken'. Afwachten dus wat de politiek zal doen en hiermede bent u weer op de hoogte wat de raamaffiches betekenen op het einde van de Nieuwstraat.

Tot de volgende keer.
Jan Tak

U bent hier