h

Mensen maken de samenleving en de wijk

1 augustus 2005

Mensen maken de samenleving en de wijk

 


Maandelijkse column door Jan Tak.
Augustus 2005

 


Donderdag 7 juli jongstleden werd de wereld opgeschrikt door bomaanslagen in het hartje van Londen. Tientallen mensen dood en honderden gewonden. Zoals na New York, Bali en Madrid veroordeelde de politieke wereld deze daad sterk. Er werd opnieuw de oorlog verklaard aan het terrorisme.

Toch bekroop mij twijfel toen ik dit las. Na de eerste oorlogsverklaring, enkele jaren geleden, is de politiek niet veel opgeschoten, naar mijn mening. Integendeel, verschillende signalen lijken er op te wijzen dat de toekomst er niet best uitziet. Waar kun je nog positieve signalen vinden om hoop te blijven houden dat onze kinderen en kleinkinderen op kunnen groeien in een leefbare wereld? Ik zag de toekomst somber in.

Het weekend na die donderdag was er drie dagen feest op Fatima. 'Ons Buurthuis' vierde haar 25 jarig jubileum. Ik ben nooit vies van feesten geweest dus ik heb dapper mijn best gedaan. Na een voorzichtige officiële receptie op vrijdag volgde er een bonte afwisseling van amusement. We werden prima bezig gehouden onder andere door cabaretgroep 'de Vrijwilligers'.

Naar mijn mening liepen er echter ook een paar verklede 'Fatima grootheden' in de groep rond. Ik meende zelfs een pater met korte broek met een ballonnetje in zijn haar te ontdekken. Deze pater had 's morgens nog driftig meegezongen in het kerkelijk zangkoor tijdens de Heilige Mis in dezelfde tent. In de preek gaf de priester aan dat niet de officiële instanties maar de mensen zelf uit maken of iets levensvatbaar is of niet.

Later op de dag, zittende tussen allochtone en autochtone mensen uit Fatima die samen genoten van het amusement realiseerde ik me dat de oplossing van onze conflicten niet opgelost kunnen en zullen worden door welke G8 top dan ook, maar dat de oplossing ligt bij mensen die elkaar zoeken zoals op deze dagen de Fatima gemeenschap. De politiek hoeft niet anders te doen dan de middelen te verstrekken om dit mogelijk te maken. Mensen zullen dan zelf wel zorgen dat er iets moois tot stand komt.

Een legertje van vrijwilligers heeft van dit feest dan ook een grandioos succes gemaakt onder leiding van de manager van het buurthuis meneer van Veldhoven. Na de Heilige Mis werden er kaarten uitgedeeld waarop onze nieuwe paus Benedictus. Wat mij betreft hadden er na afloop van het feest foto's uitgedeeld mogen worden van deze manager zonder andere vrijwilligers te kort te willen doen. Wat een pracht regelaar.

En tussendoor nog optreden bij 'de Vrijwilligers' en in stijf pak de eerste lezing verzorgen in de Heilige Mis. Klasse, en bedankt! Ik durf weer geloven in een goede toekomst.

Tot de volgende keer.
Jan Tak

U bent hier