h

Solidariteit van het bisdom?

1 juni 2005

Solidariteit van het bisdom?

 


Maandelijkse column door Jan Tak.
juni 2005

 


Op 4 juni jongstleden heeft Mathijs (roepnaam Tjeu) Kessels de pauselijke onderscheiding 'Pro ecclesia et pontifice' ontvangen. Dit naar aanleiding van het feit dat hij al 23 jaar lid is
van het kerkbestuur Fatima. Hij heeft 21 jaar als penningmeester de financiën op een voortreffelijke manier beheerd.

Per jaar kwam er ongeveer 30.000 euro binnen en ging er ongeveer 30.000 euro uit. Bijna elk jaar was er een klein overschot waardoor er momenteel bijna 8.000 euro als vermogen of reserve geboekt staat terwijl de schuld bij de Limburgse Kerk Credietbank 1500 euro bedraagt. De boekwaarde van het kerkgebouw is 1 euro en de boekwaarde van de pastorie is 3900 euro.

Een gezonde financiële situatie dus op het eerste gezicht. Over het jaar 2003 kon Tjeu nog 340 euro bij het vermogen bijschrijven echter over het jaar 2004 moest er 1300 euro van het vermogen afgehaald worden om het tekort te dekken.

Je hoeft geen econoom te zijn om uit te rekenen dat dit niet lang vol te houden is met een reserve van 8.000 euro. Elk jaar echter betaalde de parochie Fatima een bedrag van ongeveer 600 euro aan een solidariteitsfonds van het bisdom. Dit fonds is in het leven geroepen om noodlijdende parochies te steunen. Nu Fatima over enkele jaren een beroep lijkt te moeten doen op dit fonds (waar ze alle jaren trouw aan heeft bijgedragen) gaat men de kerk sluiten.

Mijn mening? Een raar soort solidariteit. Ook de reden dat er geen bedienaren meer zijn gaat volgens mij niet op. Vanuit het missiehuis hebben de paters Visbeek en Schiks de diensten gedaan waarbij gemiddeld op de zaterdagavond toch ongeveer 70 tot 80 personen aanwezig waren.

Naar mijn info hebben de paters niet aangegeven dat ze willen stoppen. Tjeu wel. Hij is op 1 mei gestopt om gezondheidsredenen maar ook omdat hij de aankomende sluiting van het kerkgebouw niet van dichtbij wil meemaken.

Voor de Fatimakerk met het grootste marmer-mozaïek van Nederland, een prachtig glas-in-loodraam van Charles Eyck en een prachtige crypte zal een andere bestemming gezocht moeten worden.

De gemeente steunt de kerk elk jaar met een bedrag van ongeveer 2300 euro. De renovatie (155.000 gulden) van ongeveer veertien jaar geleden steunde de gemeente met 15.500 gulden. Wat kan de gemeente nu voor Fatima betekenen? Het bestaande museum schijnt te klein te zijn. Voor de kerk Groenewoud heeft de gemeente bijgedragen aan de oplossing door het gebouw in te passen in het te bouwen woonzorgcentrum.

Voor Fatima misschien een Kerkelijk museum?

Prettige vakantie en tot de volgende keer.
Jan Tak

U bent hier