h

Plan Beekpoort/Landbouwbelang en andere plannen voor Fatima

1 april 2005

Plan Beekpoort/Landbouwbelang en andere plannen voor Fatima

 


Maandelijkse column door Jan Tak
April 2005

 


Ik vertel niets nieuws als ik mededeel dat het Landbouwbelang gesloopt is. Ook zult u wel links of rechts gelezen hebben dat de plannen voor de Beekpoort in de maand april gepresenteerd zullen worden. Politiek Weert heeft inmiddels al kritiek geleverd op een belangrijk deel van het ontwerpplan Beekpoort, gemaakt door de Maastrichter architect Meijs. "Veel te massaal en zonder gevoel voor verhoudingen" is de kritiek van de politiek op de plannen. Deze zullen dus wel bijgeschaafd worden. Er gaat echter veel meer gebeuren op Fatima.

Er zijn plannen om 34 woningen in de Looimolenstraat en Coenraad Abelstraat te renoveren. Verder is het de bedoeling dat er 37 woningen in de Coenraad Abelstraat, Spoorstraat, en Nieuwstraat worden afgebroken. Ook is het plan om nabij de Fatimalaan en de Looimolenstraat nieuwe woningen te plaatsen. De bouw van huurwoningen aan de Spoorstraat begint op korte termijn waardoor een soort verhuisstroom op gang kan komen.

Betreffende bewoners en de wijkraad zijn op maandag 11 april door Wonen Weert ingelicht en ik neem aan dat de wijkraad de plannen, meer gedetailleerd, bekend zal maken aan de bewoners van Fatima. Verder is het de bedoeling, volgens de Weerter politiek om de Kanaalzone I een grote opknapbeurt te geven. Dit bedrijventerrein ligt in een driehoek begrensd door de Zuid-Willemsvaart, de spoorlijn en de straten Kanaalstraat, Weerterbeekweg en Slachterijstraat.

Een revitaliseringplan van Grontmij Limburg moet dit bedrijventerrein, aangelegd in de jaren zestig, een flinke opknapbeurt geven. Dat plan zal er toe moeten leiden dat het verouderde bedrijventerrein verandert in een aantrekkelijk stadsdeel met plek voor allerlei bedrijven. Drie locaties in dit gebied zijn toe aan nieuwe ontwikkelingen. Het deelplan Kanaalsprong rondom Houtstraat/Straevenweg, het deelplan Spoorboulevard aan de zuidzijde van de Molenveldstraat en het deelplan Kanaalzone nabij de Kanaalstraat / Straevenweg. Binnenkort wordt een eerste aanzet gegeven aan de revitalisering nabij de Houtstraat. Daar zal dit jaar nog worden begonnen met de aanleg van een rotonde/aansluiting op de Ringbaan-West.

De gemeente Weert heeft beloofd de bewoners en ondernemers van Fatima op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op dit gebied. Zij zullen over enige tijd een nieuwsbrief in de bus krijgen, waarin de revitalisering van Kanaalzone I nader wordt uitgelegd.

Tot de volgende keer.
Jan Tak

U bent hier