h

Wiens brood men eet wiens taal men spreekt

1 augustus 2004

Wiens brood men eet wiens taal men spreekt

 


Maandelijkse column door Jan Tak
Augustus 2004

 


In het vorige contactblaadje heb ik beloofd dat ik in deze column verder zou uitleggen welke status de 16 wijk-en dorpsraden van Weert gekregen hebben. Er zijn echter nieuwe ontwikkelingen in de toekomst van de 72 vooroorlogse huurwoningen van de Looimolen-, Coenraad Abel-, Spoor-, en Nieuwstraat. De uitleg status Wijk-en Dorpsraden zal moeten wachten tot volgende keer omdat deze ontwikkelingen belangrijker zijn en deze column maar een bladzijde groot mag zijn.

In het november nummer 2003 van ons contactblaadje heb ik vermeld dat sloop van de huurwoningen Spoorstraat even nummers 2 tot en met 32 en Coenraad Abelstraat oneven nummers 41 tot en met 47 , onvermijdelijk was. De massieve muren, zonder spouw, maakte evtentuele renovatie zeer kostbaar misschien wel onmogelijk. Van deze 20 woningen zijn er, op het moment van dit schrijven, 8 dichtgetimmerd de bewoners zijn vertrokken. (Hoe zou het met hen gaan?)

Inmiddels is er beweging aan het front gekomen betreffende de toekomst huurwoningen Nieuwstraat 42 t/m 74 en Looimolenstraat 23 t/m 59 en 24 t/m 42. De bewoners hebben, op 14 juni jongstleden een schrijven ontvangen van Wonen Weert (Balans).

Wonen Weert heeft een keuze gemaakt om de stedenbouwkundige en architectonische werkzaamheden ten behoeve van herstructurering Oud-Fatima uit te laten voeren door architect Bart Wauben uit Geleen.
L&D projectmanagement heeft de opdracht gekregen om de staat van de woningen te inventariseren.
Een vertegenwoordiger van het architectenbureau en van Wonen Weert zullen na de bouwvakvakantie de 52 woningen van de Looimolenstraat en de Nieuwstraat onderzoeken voor wat betreft hun bouwkundige staat.

De bewoners hiervan zijn onrustig geworden hierover en comité Oud Fatima is al enkele keren bij elkaar geweest. Men vertrouwd er niet op (wiens brood men eet wiens taal men spreekt) dat het onderzoek neutraal zal gebeuren en dat de uitslag bij voorbaat al vaststaat: slopen.

Er gaan geruchten dat als 30% van de bewoners zich op voorhand uitspreken tegen sloop dat Wonen Weert dan rechtens zal moeten aantonen dat sloop niet te vermijden is. De moeite waard om te onderzoeken of dit klopt waardoor het comité Oud Fatima zijn acties hierop kan richten.

Tot de volgende keer
Jan Tak.

U bent hier