h

Niet alleen opkomen voor je eigen belang

1 maart 2004

Niet alleen opkomen voor je eigen belang

 


Maandelijkse column door Jan Tak
Maart 2004

 


Wat zal de politiek naar Fatima brengen? Een (tijdelijk) opvangcentrum voor drugsverslaafden?

In het vorige blaadje heb ik aangegeven dat elke wijk- en dorpsraad in het bezit is van een vademecuum waarin ze kan vergelijken hoe slecht of hoe goed de voorzieningen in een wijk zijn vergeleken met de 15 andere wijken c.q. dorpen. Met deze feiten kan een wijkraad onderhandelen met de gemeente.

Ik persoonlijk vind dat Fatima en Keent ruimschoots bedeeld zijn in het opvangen van diverse groeperingen vergeleken met de anderen. Echter mijn mening is er ook maar een van de vele meningen. In het vorige blaadje heb ik ook geschreven dat participeren (mee mogen doen in besluitvorming) pas plaats kan vinden als we ook mee willen doen. Bewoners van Fatima zullen nu best bereidt zijn om mee te doen. Geen opvang in onze wijk! En als dat wel gebeurt dan kunnen we weer zeggen "ze doen toch wat ze willen". Zo werkt het dus niet.

Participeren wil zeggen dat je meedenkt in de besluitvorming en dat betekent niet dat je alleen opkomt voor je eigen belang en dat de rest kan stikken. Er zijn persoonlijke belangen en er zijn algemene belangen waar je zelf vroeg of laat (van Berloheem) een beroep op zult doen. De mensen die je zelf gekozen hebt zullen een afweging moeten maken tussen persoonlijke belangen en algemene belangen.

Vóór deze mensen een beslissing nemen is het goed om je mening te geven en deze mening te onderbouwen met beweegredenen en feiten en niet met "ik ben bang voor drugsverslaafden". Deze zijn ziek en hebben hulp nodig hoewel de harde jongens op Fatima wel zullen beweren dat ze daar zelf schuld van zijn. Die nergens schuld aan heeft in zijn leven mag van mij de eerste steen werpen!

(Mogelijke) overlast is andere koek. Deze hoeven we niet te pikken. Deze goed in kaart brengen nadat er een beslissing is genomen door de mensen die we zelf hebben gekozen is een belangrijke zaak, maar laat ons neerleggen bij de moeilijke beslissing die zij uiteindelijk moeten nemen.
Dat heet democratie.

Tot de volgende keer
Jan Tak.

U bent hier