h

Gereedschap voor veranderingen

1 februari 2004

Gereedschap voor veranderingen

 


Maandelijkse column door Jan Tak
Februari 2004

 


Over het vademecum voor wijk-en dorpsraden.

Van elke Weerter wijk en kerkdorp is een vademecum gemaakt, dus ook van de wijk Fatima. De wijk- en dorpsraden zijn in het bezit hiervan. In maart 2001 is dit handig boekwerkje gemaakt door de gemeente om behulpzaam te zijn bij de integrale aanpak van het buurtbeheer in wijken en dorpen. Het is de bedoeling dat dit losbladig systeem regelmatig wordt bijgehouden betreffende wijzigingen. Er staan gegevens in zoals totaal aantal inwoners, inwoners van 0-19 jaar, inwoners 19-64 jaar, aantallen niet westerse allochtonen, aantal gezinnen, aantal koopwoningen, sociale huurwoningen, particuliere huurwoningen, aantal niet werkenden, contactpersonen van Politie ? Balans - Punt Welzijn. Kortom heel wat gegevens om bijvoorbeeld vergelijkingen te trekken met andere wijken en dorpen in Weert.

In 2001 kun je bijvoorbeeld zien dat de bevolkingsafname op Fatima 51 personen was ten opzichte van 1998 terwijl Keent in die periode groeide met 285 personen. Dit vergelijkingsmateriaal kan wijken en dorpen gereedschap leveren om veranderingen in de wijk te bepleiten bij de gemeente, indien gewenst.

Nog meer gereedschap om noodzakelijke veranderingen te bepleiten bij de gemeente kan gehaald worden uit de gemeentelijke enquete die in januari 2003 in de Weerter wijken en dorpen gehouden is door welzijnsinstelling Symbiose. Vragen over Veiligheid-Woonklimaat- Werkklimaat-Verkeerssituatie-Sociale leefomstandigheden- Winkel- Onderwijsvoorzieningen etcetera moesten aantonen hoe de bewoners van de wijken hun leefomstandigheden beoordeelden. Met deze gegevens konden evtentuele veranderingsprocessen in gang gezet worden.

Op Fatima (met ongeveer 1990 bewoners) hebben 182 willekeurig gekozen bewoners een enquete ontvangen. Triest is het te noemen dat maar 78 personen de moeite hebben genomen om dit formulier terug te sturen. Nog triester is het feit dat maar 6 procent van de jeugd de moeite heeft genomen om dit formulier retour te sturen, dat beloofd wat voor de toekomst!

Participeren (mee mogen doen) in besluitvorming kan pas plaats vinden als we ook mee willen doen!

Tot de volgende keer
Jan Tak.

U bent hier