h

Hoe snel ondeskundige mensen deskundig worden

1 juli 2003

Hoe snel ondeskundige mensen deskundig worden

 


Maandelijkse column door Jan Tak
Juli 2003

 


Ongeveer half mei werd ik uitgenodigd voor een vergadering van het bewoners comité Oud-Fatima. Tijdens deze vergadering kwam weer aan de orde dat de bewoners Spoorstraat, Coenraad Abelstraat zich grote zorgen maakten dat hun woningen gesloopt zouden worden.

Met verwondering en bewondering heb ik daarna ervaren wat een groepje ondeskundige (toch ?) mensen voor elkaar krijgt als ze de koppen bij elkaar steken en de neuzen één richting heen wijzen.

Een van de aanwezigen opperde het idee om te proberen de huizen onder monumenten zorg te laten vallen. Een week later werd ik uitgenodigd, in de Spoorstraat, bij een bespreking hierover met Dhr. Ubachs van de gemeente.
Vol vuur verdedigde ze hun belang.

  • De huizen hadden nog schuilkelders die gebouwd waren om te schuilen in oorlogstijd.
  • Het waren de eerste huizen van Weert waar een bouwvergunning voor werd afgegeven aan Woningbouwvereniging St. Martinus.
  • Deze vergunning werd afgegeven door Koningin Wilhelmina.
  • Bekijk het speelse karakter van de muren en daken, hr. Ubachs.
  • De windvanen van alle huizen zijn nog intact, zie je nergens meer.

Ik geloof dat dhr. Ubachs zes tassen koffie kreeg en hij stond stijf van de koeken. Hij moest mee naar buiten waar hij onder begeleiding van alle leden een rondleiding kreeg. Fatima was de Spoorstraat! Ik vertrok en ik moet bekennen dat ik sinds die tijd heel anders tegen de Spoorstraat aankijk, terwijl ik hier toch lang woon.

Deze (ondeskundige?) mensen waren tot heel wat in staat en inderdaad op 2 juni, dus drie weken na het idee, belande er bij B&W een professionele brief met afschriften aan Gemeenteraad, College Cultuur historie, Kring de Aldenborgh waarin aandacht werd gevraagd voor de historische waarde van hun woningen.

Het mooie van deze geschiedenis, vind ik, om te ervaren hoe snel ondeskundige mensen deskundig kunnen worden.Ik ben benieuwd hoe dit afloopt.

Tot de volgende keer
Jan Tak.

U bent hier