h

Kan het sneller en beter?

1 mei 2003

Kan het sneller en beter?

 


Maandelijkse column door Jan Tak
Mei 2003

 


Waarschijnlijk hebt u hem ook ontvangen en anders zal hij binnenkort bij u in de bus liggen, het burgerjaarverslag van Weert.

Inspraak en burgerparticipatie blz.15, interesseerde mij het meest. Participatie, het mogen meepraten meedenken in de besluitvorming, is een goed democratisch recht van de burger terwijl de bestuurders hierdoor hopen een zo breed mogelijk draagvlak te creëren voor de beslissingen die genomen worden.

Een van de grote nadelen van participatie is de tijd die het kost om mensen te betrekken en hun mening te verwerken in de besluitvorming. Als er brand is moet je niet participeren, vind ik, maar optreden.
De kwestie 'Landbouwbelang" is geen brand en er kan dus geparticipeerd worden. Maar hoe lang? Landbouwbelang wordt monument, stond op 11 april jongstleden in de Limburger, beslist door Rijksdienst Monumentenzorg.

In december verleden jaar besloot de gemeenteraad dat het gebouw gesloopt wordt en er een appartementen complex zal komen. Vrolijk maken B&W bekend dat ze zo snel mogelijk advies gaan vragen aan de Rijksdienst over de sloopvergunning. Ze zijn dat verplicht maar kunnen dat advies naast zich neerleggen als het advies tegen hun plan ingaat, en dat gaat het. De RDMZ kan dan naar de rechter stappen. Het kan dus lang duren. De prijs die je voor participatie betaald is dus tijd.

Zou het beter, sneller kunnen? Ik weet het niet, het enigste vergelijkingsmateriaal wat er is zijn de werkwijzen van andere landen. Verleden jaar tijdens mijn enquete rondgang kwam ik bij een woning van buitenlanders. Door het taalprobleem riep de man de hulp in van zijn zoon en dochtertje rond de 10 jaar oud. Op al mijn vragen zoals groenvoorziening, onderhoud straat/stoep etc. antwoorde de man "heel goed". De kinderen riepen op een gegeven moment: "Is niet allemaal goed, gisteren jij was heel erg boos over hondepoep". De man antwoorde: "Wel goed, in mijn land véél meer hondepoep".

Het is dus maar waar je je mee vergelijkt in het leven!

Tot de volgende keer
Jan Tak.

U bent hier