h

Één voor allen. Allen voor één!

1 april 2003

Één voor allen. Allen voor één!

 


Maandelijkse column door Jan Tak
April 2003

 


Één voor allen. Allen voor één! Een oude strijdkreet van musketiers die ondanks zijn ouderdom bijna iedereen kent en nog steeds aanspreekt. Het voelt dan ook goed aan om te weten dat allen voor je opkomen als je in de knoei zit. Het vervelende vind ik echter dat als een ander in de knoei zit je ook voor hem op moet komen want dan hoor je bij de 'allen'. Vind u dat ook vervelend?

Weet u dat er mensen in de Spoorstraat (dichtbij toch) wonen die in de knoei zitten omdat hun woningen gesloopt dreigen te worden, ze zijn het er niet mee eens. En nu?

In de St. Jozeflaan (ook dichtbij) zitten 18 bewoners met een soortgelijk probleem. Gelukkig ik niet, en u ook niet ?

Ik hoop dat ze mij overslaan als ze problemen uitdelen, u ook? Veel kans dat ze ons vergeten maken we echter niet. En als er problemen komen hoop ik op 'allen'. U ook?

Voor de mensen die in de problemen zitten is het te hopen dat 'allen' met hun meevechten, of is de generatie Harry Geuskens, dokter Venmansen, uitgestorven? Het gevoel om elkaar te willen helpen is op Fatima (nog) wel aanwezig. Enkele, kleine bewijzen, heb ik daarvan.

Vorig jaar, tijdens het bezorgen van enquête formulieren huis aan huis vroeg een buitenlander aan me wat de bedoeling was. Nadat ik hem uitleg gegeven had zei hij: "Dat goed werk, ik u meehelpen papieren rondbrengen".

De andere dag, bij het rondgaan, zaten twee wat oudere vrouwen koffie te drinken in de tuin. Ze nodigden me uit om ook iets te drinken. Terwijl we zaten te buurten kwam de vuilniswagen langs. Een van de vrouwen dook de koelkast in en rende met enkele blikjes fris naar de wagen."Det zeen auch minse," pufte ze.

Het zit dus (nog) wel snor op Fatima. Laat ons daar zuinig op zijn !

Tot de volgende keer
Jan Tak.

U bent hier