h

Je krijgt nu eenmaal de leiders die je verdient

1 februari 2003

Je krijgt nu eenmaal de leiders die je verdient


Maandelijkse column door Jan Tak
Februari 2003

 


Misschien hebt u wel zoveel "politiek" gehad de laatste dagen dat u dit stukje niet wilt lezen. Dat is dan jammer want we krijgen binnenkort op Fatima een groot politiek probleem. Onze voorzitter van de Wijkraad heeft aangekondigd te stoppen.

De landelijke politiek is misschien wel leuk maar naar mijn mening gaat die door de Europese regels in de toekomst aan belangrijkheid inboeten. De "grote" landen zullen dan wel uit gaan maken wat de spelregels zijn en ons landje kan braaf slikken of stikken. Wat overblijft is de plaatselijke politiek en in het verlengde daarvan nog dichter bij huis de parochie- of wijkpolitiek. Inderdaad gelukkig maken kan de politiek je niet daar ben je zelf verantwoordelijk voor maar de kansen daarop eerlijk verdelen is een politiek gebeuren. Ik heb het al eens meer gezegd en kan het niet genoeg herhalen, de Dorps- en Wijkraden zullen in dit spel in de toekomst een steeds grotere rol gaan vervullen.

Misschien begint u nu hard te lachen als u gevolgd hebt hoe slecht de coalitie van onze gemeenteraad om is gesprongen, op het punt sluitingstijden Horeca, met de Bewonersorganisatie binnenstad. Vandaag 18-1 kreeg ik dan ook het bericht in de bus dat het bestuur van deze Bewonersorganisatie massaal is opgestapt. Een triest einde van een al 9 jaren durende knoop tussen partijen met verschillende belangen. De, door ons gekozen, raadsleden worden geacht zo'n knoop door te hakken.

Het proces waarin dit gebeurde verdiende niet de schoonheidsprijs maar we kunnen niet om het feit heen dat dit gebeurde door mensen die door u en mij gekozen zijn. Democratie heet zoiets.

Het weglopen van de Bewonersorganisatie had naar mijn mening niet moeten gebeuren. Het had gevolgd moeten worden door de publiciteit te zoeken waardoor mensen over enkele jaren andere keuzes kunnen maken. En doen ze dat niet dan zijn ze ook niet beter bedient. Je krijgt nu eenmaal de leiders die je verdient.

Wat heeft dit met Fatima te maken? Naar mijn mening in elk geval dat we een voorzitter in juni moeten gaan zoeken die niet wegloopt bij zo'n probleem anders kun je wel aan het lopen blijven! Als steun heeft hij echter hard nodig het vertrouwen van de Fatima bewoners.

Deze ondankbare taak is anders niet te doen !

Tot volgende keer
Jan Tak.

U bent hier