h

Poolse landdag

9 september 2011

Poolse landdag

Er wordt al jaren in de Weerter gemeenteraad over gepraat: er wordt al jaren in de Weerter gemeenteraad teveel gepraat. Welke oplossing er ook verzonnen wordt, het lijkt niet te helpen. In de raadscommissie Ruimtelijke Ordening afgelopen week ging het weer mis.

Wat mij betreft is de rondvraag één van de nuttigste onderdelen van een commissievergadering. Actuele zaken, vaak kleine dingetjes, kunnen daar aangekaart worden door raadsleden en de wethouder of wethouders geven antwoord. Maar die rondvraag duurde woensdag anderhalf uur. Misschien is het niet helemaal eerlijk om alleen daaruit de conclusie te trekken dat het misgaat. Het was namelijk weer de eerste vergadering na de vakantie. Toch lijkt het alsof het allemaal weer steeds langer duurt.

Geprobeerd is om de rondvraag zoveel mogelijk schriftelijk af te handelen. Je meldt van tevoren een vraag aan zodat alles overzichtelijk blijft en zodat de wethouder zich alvast voor kan bereiden. Hij eventueel nog informatie opzoeken waardoor het antwoord beter wordt. En als het een erg technische vraag is dan kan hij in de vergadering ook voorstellen om het antwoord schriftelijk af te handelen. Voor echt actuele zaken, zo actueel dat ze niet meer één dag van tevoren schriftelijk aangemeld konden worden, geldt een uitzondering. Die kunnen mondeling gesteld worden.

Hoewel de rondvraag op deze manier nog niet helemaal lekker loopt gaat het daar volgens mij niet mis. Want ook de behandeling van andere onderwerpen op de agenda duurt vaak onnodig lang.

Ik vindt dat best wel eens gezegd mag worden waar het daadwerkelijk aan ligt. Enkele raadsleden kunnen zichzelf niet in de hand houden, althans wat betreft de tijd die ze aan praten zijn.

Deze raadsleden zouden wat mij betreft eens in de spiegel moeten kijken en zich dan het volgende afvragen;

  • Controleer ik het College van Burgemeester en Wethouders echt alleen op hoofdlijnen? Of ben ik onbewust hun werk aan het doen door naar problemen te speuren en oplossingen aan te dragen, kortom te besturen? Het College bestuurt (daar worden ze voor betaald), de raad controleert!
  • Zo nee, kan ik mijn vraag dan bondiger stellen en kan ik de wethouder verzoeken om een goed maar kort antwoord te geven zonder daarbij in details te treden? Wanneer ik veel praat en allerlei zijweggetjes insla denkt hij namelijk misschien dat hij dat ook moet doen om mij tevreden te stellen.
  • Is het echt belangrijk dat ik deze vraag nu stel? Of kan ik misschien de wethouder buiten de vergadering om een keertje bellen of opzoeken om een antwoord te krijgen op mijn vraag, vooral als die heel technisch van aard is?
  • Is het echt belangrijk dat ik deze vraag stel?
  • Is het echt belangrijk dat ik überhaupt een reactie geef op dit onderwerp? Zwijgen is namelijk instemmen (echt waar!). Of ben ik alleen voor de bühne aan het woord?

Even wat zelfreflectie. Dit zou het leven voor iedereen gemakkelijker maken want de vergaderingen zijn beter te volgen, de vergaderingen duren korter, en er worden betere besluiten genomen. Die laatste twee houden namelijk verband met elkaar. Het is bewezen dat vergaderingen maximaal twee uur zouden moeten duren. Daarna begint je aandacht te verslappen, denk je minder helder wat natuurlijk kan leiden tot minder doordachte besluiten.

Twee uurtjes maximum dus. Woensdag duurde het alles bij elkaar drie-en-een-half uur. O ja en we zijn nog niet klaar. Pas ongeveer op de helft. Om elf uur werd de vergadering geschorst. Aanstaande woensdag gaan we verder?

Jeroen Goubet

U bent hier