h

Wat zit er in het riet?

1 augustus 2009

Wat zit er in het riet?


Maandelijke column door Herman Beuvens
Augustus 2009

Langs plassen en vennen maar ook langs grote stukken van de verschillende kanalen staat soms een dichte rietkraag. Elke winter sterft het riet af en elk voorjaar komt het weer meters boven het wateroppervlak uitsteken.

Zo'n rietkraag, als die tenminste niet al te zeer wordt verstoord door waterrecreanten, biedt aan een hoop vogels een prima woonomgeving.

Dat zijn niet altijd vogels die in of op het water leven en die kunnen zwemmen maar ook veel zangvogels. Het beste voorbeeld daarvan zijn de karekieten: de grote en de kleine karekiet.

In hun liedje roepen ze duidelijk hun naam en daar zijn ze dan ook naar genoemd.

De grote karekiet is enkele centimeters groter dan een huismus en de kleine karekiet enkele centimeters kleiner. Het zijn beide onopvallend bruine vogeltjes net als twee andere bewoners van het riet de rietzanger en de bosrietzanger. U zult ze niet gauw te zien krijgen niet alleen omdat ze nogal onopvallend gekleurd zijn maar vooral omdat ze in het riet nauwelijks te vinden zijn. Maar horen zult U ze des te beter.

Een andere bewoner van het riet is de rietgors. Het mannetje is ongeveer zo groot als een mus en ook zo bruin gekleurd maar met een pikzwarte kop en een witte ring om zijn nek. Het vrouwtje ziet er wat eenvoudiger uit en kan zelfs door een nietsvermoedende wandelaar voor een mus worden aangezien.

In het riet leven, heel verborgen ook twee soorten reigers: de roerdomp en het wouwaapje. Beide soorten krijgt U bijna nooit te zien. Ze zijn zeldzaam en weten zich uitstekend in het riet te verbergen. Alleen de roerdomp zult U waarschijnlijk wel eens horen. Zijn geluid is een dof "hoemp" dat heel erg ver draagt.

Een andere vogel die zich in de rietkragen verschuilt is de waterral. Ook die krijgt U waarschijnlijk nooit te zien maar wel te horen. Zijn geluid lijkt nog het meest op een schreeuwend varken, een nogal vreemd geluid om in het riet te horen.

In grotere rietvelden kunnen we ook nog een van onze grotere roofvogels aantreffen: de bruine kiekendief. Een schitterende vogel die we dan zwevend, vlak boven het riet kunnen zien jagen op kleine zoogdieren en (jonge) vogels als voedsel voor zijn jongen.

Herman Beuvens

U bent hier