h

'Bloemenbuurt Boshoven eist stop wateroverlast'

15 januari 2009

'Bloemenbuurt Boshoven eist stop wateroverlast'

Water in de kruipruimten, vocht in de vloeren en muren, afvoeren die niets afvoeren, lekkende waterleidingen straten en tuinen die blank staan na een fikse regenbui.

Een artikel in het Land van Weert van Woensdag 14 januari 2009 door Peter Clement

Al bijna 30 jaar kent het oudste deel van de bloemenbuurt in de Weerter wijk Boshoven deze problemen. Daar kan en moet een einde aan komen eisen bewoners van de bloemenbuurt van het Weerter stadsbestuur. Dat het kan bewijst het feit dat bij de bouw van het tweede deel van de bloemenbuurt niet meer dezelfde fouten zijn gemaakt als bij de bouw van het oudste deel.

Bij de bouw van dat deel begin jaren tachtig van de vorige eeuw zijn beken verdwenen en vervangen door te kleine rioolbuizen. Ook kwamen bouwvereniging, aannemer en gemeente er veel te laat achter dat de ondergrond van de toenmalige nieuwbouwwoningen bestond uit een ondoordringbare 'betonharde' leemlaag die het hemelwater niet doorlaat. Niet voor niets kende het gebied vroeger veel drassige weilanden en akkers. Vrijwel niemand leek in die tijd oog te hebben voor deze historisch minder geschikte ondergrond voor nieuwbouwwoningen. Er was een woningtekort in Weert en er moest 'snel en goedkoop' gebouwd worden. En dus werden goedkope woningen zowel huur als koop met kruipruimte gebouwd op te laag gelegen precelen zonder te draineren.

Al vrij snel bleek dat 'duurkoop' te zijn. Nu krijgen nieuwe bewoners het advies geen dure parket op de begane grond te leggen. Regelmatig komt het tot 'dweilen met de kraan open'.

Zoals aangegeven zijn bij de bouw van het nieuwe deel van de bloemenbuurt enkele jaren geleden de in de tachtiger jaren gemaakte fouten niet herhaald. De nieuwe woningen hebben geen kruipruimtes, zijn hoger gelegen percelen en staan op een gedraineerde ondergrond. Maar een afdoende oplossing van de bestaande problemen in het oudere deel is er nooit gekomen.

Een jaren geleden aangelegd peperduur drainagesysteem heeft niet het gewenste resultaat gehad. Het is vrijwel geheel verstopt geraakt. Ondertussen worden bewoners met hun klachten van het kastje naar de muur gestuurd. Van woningcorporatie naar de aannemer die op zijn beurt naar de gemeente Weert verwijst en de gemeente verwijst weer naar de woningcorporatie en zo is de cirkel rond.

Aanbevelingen

Deze week verschijnt er een uitgebreid onderzoeksrapport dat is opgemaakt door het Comité Wateroverlast Boshoven ondersteund door de Weerter SP, Servicebureau Woonconsumenten Limburg, de wijkraad en plaatselijke buurtvereniging. Zij hebben schriftelijk en zo nodig aan de deur de meningen en klachten geïnventariseerd en gebundeld van de bewoners in de probleemstraten in de bloemenbuurt. De respons was groot.

Een aantal bewoners geeft ook aan dat de klachten na de bouw van Vrakker West zijn toegenomen omdat het riool het niet aankan. Gevolg: het borrelen van wc en douche en het terugkomen van water 'met alles wat daar in zit'. Soms zijn putdeksels op straat overwoekerd en zo te zien al jarenlang niet geopend.

Maar het actiecomité en de haar ondersteunende partijen komen niet alleen met klachten maar ook met aanbevelingen en oplossingen naar de gemeente Weert, zowel voor de korte als voor de lange termijn. Het doorspoelen en schoonhouden van het bestaande drainage systeem en kolken, afvoerputjes aanbrengen in achterompaden, zodanig herbestraten dat hemelwater beter wordt afgevoerd, zijn maatregelen die niet lang op zich hoeven laten wachten. De capaciteit van de riolering onderzoeken en zo nodig vergroten vraagt meer tijd, net als beken, vijvers en opvangbekkens aanleggen.

Schadeclaim

Volgens oudere Boshovenaren kan alleen het doorboren van de leemlaag en het plaatsen van grindkoffers het grootste positieve effect sorteren. Sommige bewoners hebben deze of andere oplossingen al zelf of samen met andere bewoners met succes uitgeprobeerd.

Komende woensdag om 20.00 uur wordt het rapport van het actiecomité 'wateroverlast Boshoven' in buurthuis Het Kwintet aan de Boshoverweg aan wethouder Pierre Sijben aangeboden. Vanaf 1 januari 2008 is de zorgplicht van de gemeente voor het grondwater en het inzamelen van regenwater in de nieuwe Wet Waterbeheer verankerd.

Als een gemeente in die plicht verzaakt kunnen bewoners een schadeclaim indienen. De gedupeerde bloemenbuurtbewoners schiet daar niet mee op, want in deze wet staat ook dat oude situaties geen recht geven op schadeclaims bij de gemeente. Dat neemt niet weg dat de gemeente Weert hier 'een ereschuld' heeft in te lossen. "het wordt tijd dat de gemeente de mouwen opstroopt en aan de slag gaat, een mentaliteit waar Weert om bekend staat", stelt het actiecomité.

Weert stad in het groen, Boshoven wijk in het water?

U bent hier