h

'Nieuw voorstel opheffing Bouwvereniging Weert'

31 mei 2007

'Nieuw voorstel opheffing Bouwvereniging Weert'

'Omzetting in stichting en nieuwe vereniging voorwaarde voor fusies'.

Voor de vijfde maal binnen acht jaar zal worden geprobeerd de Bouwvereniging Weert op te heffen en om te zetten in een stichting om daarmee de weg vrij te maken voor fusering van Wonen Weert met andere fusiepartners waaronder Woning Beheer Limburg (WBL) in Heerlen.

Een artikel in het Land van Weert van woensdag 30 mei 2007 door Peter Clement

Bouwvereniging Weert is de juridische vorm en benaming waaronder Wonen Weert als onderdeel van Wonen Limburg opereert. Omdat een vereniging wettelijk niet kan samensmelten met een stichting en de beoogde fusiepartners van Wonen Weert stichtingen zijn is een omzetting een voorwaarde. Het voorstel tot omzetting van de vereniging in een stichting wordt op 12 juni aan de leden voorgelegd in een algemene ledenvergadering. Als 90 procent van de aanwezige leden ?? een wettelijk vereiste- ermee instemt, komt er een einde aan de Bouwvereniging Weert die dateert uit 1912. In dezelfde vergadering stemmen de leden over de oprichting van een nieuwe vereniging met de naam Bouwvereniging Weert 2007. Tegelijkertijd wordt een overeenkomst in stemming gebracht die wordt gesloten tussen de Bouwvereniging Weert 2007 en Wonen Weert. Dat vraagt om uitleg.

??Het is één voorstel dat uit drie onderdelen bestaat, een ingewikkeld verhaal maar ik zal proberen het simpel te houden?stelt bij voorbaat Koos Neijnens als manager Algemene zaken van Wonen Weert. Dat er drie partners met een verschillende rechtsvorm onder de vlag van Wonen Limburg opereren, kost elke partner elk jaar 300.000 euro. ??Maar dat is het niet alleen. Onze dienstverlening is op elkaar afgestemd en verbeterd. En de leden hebben zich in een enquête uitgesproken over de omzetting in een stichting en over de voorwaarden waaronder dat plaats zou moeten vinden. Eén van die voorwaarden is de oprichting van een nieuwe vereniging met meer invloed en zeggenschap dan de bestaande. Dat is winst voor de leden?, stelt Neijnens. Hij hoopt en verwacht dat ditmaal wel de vereiste 90 procent meerderheid gehaald wordt.

Eerdere pogingen de Bouwvereniging om te zetten in een stichting om de weg vrij te maken voor fusies leidden tot dramatische taferelen tussen directie en ??kritische leden??. In 1999 werden ??tegenstemmers?? door de directie voor de rechter gedaagd, overigens zonder succes. In 2000 werd een ledenstop ingevoerd om de groei van het aantal kritische leden in te dammen. In juni 2003 zei de directie het lidmaatschap van twintig kritische leden op. Het vierde en laatste voorstel de vereniging op te heffen en om te zetten in een stichting werd in december 2003 door 21 procent van de aanwezige leden verworpen. Neijnens zegt nu: ??De leden zelf vinden dat de argumenten die in het verleden gebruikt werden om tegen te stemmen nu niet meer opgaan bij dit nieuwe voorstel.? Hij doelt daarbij met name op het voorstel de nieuw op te richten Bouwvereniging Weert 2007 meer zeggenschap en bevoegdheden te geven dan de nu nog bestaande op te heffen Bouwvereniging.

Peter Clement

U bent hier