'Irritaties bij politiek Weert over ziekenhuisfusie'
'Irritaties bij politiek Weert over ziekenhuisfusie'
Vrijwel alle partijen in de gemeenteraad van Weert hebben hun bedenkingen bij en irritaties over de hele gang van zaken rond de voorgenomen fusie tussen het St. Jans Gasthuis in Weert en het Laurentius Ziekenhuis in Roermond.
Een artikel in het Land van Weert van woensdag 24 januari 2007 door Peter Clement
De gemeenteraad van Weert neemt in de vergadering van woensdag 31 januari met de grootst mogelijke meerderheid een motie aan waarin het college van B&W wordt opgedragen zich en acties in te zetten voor het behoud van het basisziekenhuis in Weert, tenminste op het huidige niveau. De raad wil dat B&W deze mening aan alle betrokken partijen gaat kenbaar maken. Over een SP-motie met deze strekking wordt op dit moment met alle fracties nog overleg gevoerd.
Partij
Raadsfracties vinden dat het college van B&W niet de houding mag aannemen geen partij te zijn in de kwestie van de ziekenhuisfusie. ??Wat ons het meest steekt is dat de voornaamste belanghebbenden in deze zaak niet zijn gehoord en dat zijn de burgers van Weert en omstreken?, hield Rob van Dooren (Weert Lokaal) wethouder Harry Coolen in de commissie Welzijn voor. Volgens het ministerie van Volksgezondheid kan een basisziekenhuis met een voedingsgebied van ten minste 72.55 mensen volwaardig draaien. Het voedingsgebied van het St. Jans Gasthuis telt 83.000 burgers.
??Wij als volksvertegenwoordigers hebben samen met het college van B&W de plicht voor de belangen van die burgers op de komen waar het de ziekenhuiszorg aangaat?, aldus van Dooren. VVD-raadslid Bert Lempens sprak de vrees uit dat het Weerter ziekenhuis bij een samengaan met het Laurentius ziekenhuis in Roermond opgeslokt zal worden. ??Weert hangt dan opnieuw in Midden Limburg aan de achterste mem??, aldus Lempens. Hij zei zich te baseren op zijn contact met de Raad van Toezicht. CDA raadslid Theo Meulen gaf aan dat zijn fractie niet gerust is op een fusie waarbij beide ziekenhuizen voorstander zijn van een drielocatriemodel terwijl de achterliggende reden puur van economisch belang is. ??Alles wat er met het ziekenhuis gaat gebeuren wordt met de stakeholders (belanghebbenden red.) besproken en daar zijn wij er één van?, repliceerde CDA wethouder Harry Coolen. ??Komende week is er een vergadering van die stakeholders en daar wordt de gemeente bewust buiten spel gelaten?, wierp raadslid Bert Lempens (VVD) wethouder Coolen daarop voor de voeten
Coolen beloofde dit in een gesprek dat hij zou hebben met directeur Jansen van het Weerter ziekenhuis mee te nemen. Wat betreft de rol van de gemeente in de fusiekwestie verklaarde wethouder Coolen: ??Wij zijn als gemeente geen besluitvormende partij in deze zaak, maar als belangenvertegenwoordigers van onze burgers zijn we natuurlijk wel partij en zo zal ik me ook opstellen. De opmerkingen die in deze raadscommissie zijn gemaakt leg ik voor aan ziekenhuisdirecteur Jansen?
Peter Clement
Actiewebsite: 'Handen af van ons ziekenhuis!'