h

''St. Jans' bestrijdt kritiek op fusie'

17 januari 2007

''St. Jans' bestrijdt kritiek op fusie'

??het is niet de fusie die zal leiden tot verschraling van het zorgaanbod. Het is juist het uitblijven van een fusie die tot verschraling zal leiden? stelt Wencke van der Werf als woordvoerder van de directie van het St. Jans Gasthuis in Weert

Een artikel in het land van Weert van woensdag 17 januari 2007 door peter Clement.

Het Weerter ziekenhuis wil de kritiek weerleggen van de landelijke en de lokale SP op de voorgenomen fusie van de ziekenhuizen van Weert en Roermond. De SP Tweede-Kamerleden Agnes Kant, Henk van Gerven en Rosita van Gijlswijk vinden dat de ziekenhuisfusie verboden moet worden als de zorg verschraalt. Zij vinden die dat de nieuwe Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) onvoldoende werkt om ongewenste schaalvergroting van ziekenhuizen te voorkomen. ??De wet moet aangescherpt worden om ziekenhuisfusies een halt toe te kunnen roepen? zo stellen de drie SP-Kamerleden in een opiniërend artikel in de media. Zij vrezen een verschraling van het zorgaanbod ook voor Midden-Limburg als de ziekenhuizen van Weert en Roermond gaan fuseren. Na een eerder afketsen van deze fusie, hebben beide ziekenhuizen nu in tweede instantie alsnog een intentieverklaring getekend om toch tot een fusie te komen. De drie SP-Kamerleden vrezen dat een dergelijke fusie zal leiden tot concentraties van functies en een geleidelijke ontmanteling van een ziekenhuis. ??Als de voorgenomen fusie tussen het St. Jansgasthuis in Weert en het Laurentius ziekenhuis in Roermond inderdaad zou leiden tot verschraling wat de drie SP-Kamerleden suggereren dan zouden wij het niet goed doen. Maar dat gebeurt niet. Want dat zou indruisen tegen de primaire doelstelling van deze fusie: behoud en waar mogelijk uitbreiding van het voorzieningenniveau in Midden-Limburg. We beogen zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt aan te bieden en dat betekend dus dat er absoluut geen sprake zal zijn van het verdwijnen van de ziekenhuiszorg uit de steden Weert en Roermond?, aldus Wencke van der Werf.

Zij voegt eraan toe: ??Grootschalig organiseren en kleinschalig aanbieden kan prima samengaan Bij grootschalig organiseren valt te denken aan gezamenlijke inkoop van implantaten, verbandmateriaal of andere hulpmiddelen. Denk daarbij ook aan het samenvoegen van de vakgroepen van medisch specialisten, waardoor doktoren zich verder kunnen specialiseren in hun vakgebied en zo meer patiënten in de eigen regio kunnen helpen. En de zorg kleinschalig aanbieden wordt per definitie beoogd, omdat we de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt willen aanbieden. Vandaar dat dezelfde specialisten zowel in Roermond als in Weert zullen gaan werken, zodat patiënten zo weinig mogelijk hoeven te reizen.?

??Patiënten moeten voor ons kiezen??

De Tweede-kamerleden Agnes Kant, Henk van Gerven, en Rosita van Gijlswijk wijzen ook op de in hun ogen kwalijke rol van de ziektekostenverzekeraars. ??Die leggen steeds vaker grote nadruk op finaciële en zakelijke aspecten, niet op de kwaliteit van de zorg of de belangen van mensen in de regio. In Weert en Roermond hebben de verzekeraars bij het sluiten van contracten met de ziekenhuizen ook min of meer de fusie als eis op tafel gelegd. Door de nadruk op de marktwerking en kostenbeheersing staat een aantal kleine ziekenhuizen in Nederland onder grote druk?, zo stellen de drie kamerleden.

De invoering van de marktwerking in de gezondheidszorg heeft volgens de directiewoordvoerder van het Weerter ziekenhuis ook een positieve kant. Zij wijst op het doelmatiger werken waardoor meer mensen kunnen worden geholpen, het patiëntvriendelijker organiseren van de zorgprocessen en de kortere wachttijden.

??Wij willen dat patiënten kiezen voor ons ziekenhuis. Het is genoegzaam bekend dat het niet langer een automatisme is dat patiënten naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis toe komen. Lange wachttijden, vaker moeten terugkomen voor onderzoeken die misschien ook in één dag zijn in te plannen of goede ervaringen elders van bekenden maken dat patiënten ook naar andere ziekenhuizen gaan. En het zal geen verbazing wekken dat wij dat niet graag zien. Net als iedere andere onderneming willen we dat onze klanten naar ons toekomen en niet naar de concurrent gaan.

Bereikbaarheid

De drie SP-kamerleden vinden ook dat de bereikbaarheid van de ziekenhuizen als doorslaggevend criterium in de wet moet worden opgenomen. ??Dit kan door de bereikbaarheidsnorm te verlagen, zodat bij acute noodzakelijke hulp vanaf het moment van bellen een ambulance binnen dertig minuten het ziekenhuis moet kunnen bereiken. Het huidige beleid is vijfenveertig minuten. Het handhaven van de vijfenveertig minuten norm zou betekenen dat in de toekomst nog tientallen ziekenhuizen hun poorten moeten sluiten en dat zien wij niet zitten?, aldus de SP.

Van de zijde van het Weerter ziekenhuis wordt daar een nuancering bij geplaatst. ??Veel wordt gesproken en geschreven over de bereikbaarheid van acute zorg. Heel snel wordt die discussie verengd tot de fysieke bereikbaarheid van een afdeling spoedeisende hulp. Maar niet iedere patiënt heeft behoefte aan het dichtstbijzijnde ziekenhuisgebouw. Voor acute patiënten met een ernstig trauma kan het soms beter zijn naar een iets verder gelegen ziekenhuis te worden getransporteerd omdat daar nog beter voorzieningen zijn. Ook heeft niet iedere patiënt met een acute zorgvraag uiteindelijk medisch specialistische ziekenhuiszorg nodig. Zo kunnen sommige patiënten met een acute zorgvraag prima door een huisarts worden behandeld. Van belang is om voor de bereikbaarheid van acute zorg niet alleen naar het ziekenhuisgebouw te kijken maar naar de organisatie van de zorg op regionaal niveau. Voor een goede organisatie is de onderlinge samenwerking van ziekenhuizen met huisartsen, de ambulancediensten en bijvoorbeeld de GGZ van groot belang?, zo voert Wencke van der Werf als directiewoordvoerder van het St. Jansgasthuis in Weert aan.

De twee ziekenhuizen in Weert en Roermond proberen na een in het najaar van 2006 mislukte eerste poging opnieuw te komen tot een fusie. Dat zou moeten uitmonden in een bestuurlijke fusie per 1 maart 2007 en een juridische samensmelting per 1 januari 2008.

Actiewebsite: 'handen af van ons ziekenhuis'
Dossier zorg

U bent hier