h

Dode visjes NMC Weert

12 juli 2017

Dode visjes NMC Weert

Met regelmaat liggen er dode visjes in de beek, links en rechts van het bruggetje, aan de achterzijde van het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man gelegen aan de Geurtsevenweg 4 in Weert.

Het IJzeren Man gebied is favoriet bij Geike, mijn takkie van 3. Ik ben hier dan ook vaak te vinden.

Een tijd geleden liet ik haar drinken uit het beekje aan de achterzijde van het milieucentrum bij het bruggetje. "Gatsie": dacht ik wat ligt hier allemaal in het water! Nadat ik de bodem eens goed geinspecteerd had zag ik dat er honderden dode visjes op de bodem lagen. Hoe kan dat nou?  

Die dag heb ik gebeld met het NMC. De medewerker vertelde mij dat dit niet de eerste keer was en dat dit kwam door het warme weer omdat er dan te weinig zuurstof in het water aanwezig is. Het water komt vanuit het kanaal via de Kleine IJzeren Man in de beken terecht. De gemeente had de week ervoor de dode visjes uit de beek geruimd. Ik zei dat ik hierover ook de gemeente zou gaan benaderen. 

Zo gezegd zo gedaan. Volgens de gemeente gaat het waterschap over het gemaal en het ruimen van de visjes. De gemeente gaf aan dat ze het waterschap zou gaan bellen. Ik vroeg of het niet mogelijk was om het gemaal aan te passen zodat er meer zuurstof in het water terecht zou komen.

Ik dacht eens na en vond het antwoord toch een beetje vreemd! Hierop heb ik gebeld met het waterschap en een mail gestuurd. Een dag later kreeg ik een email van de gemeente dat het water via een pomp vanuit de Kleine IJzeren Man word opgepompt naar de watergang rondom het NMC. De pomp draaide nu al op maximale capaciteit. De visjes vertoeven graag in de stroming van de uitlaat van de pomp omdat hier het maximale zuurstof gehalte aanwezig is. 

Foto: SP

De vissterfte bij de uitlaat nabij het bruggetje is voor de gemeente ook een raadsel maar men vermoed dat door de extreme hoge temperaturen de aanvoer van zuurstof onvoldoende is omdat er weinig water vanuit het kanaal ingelaten wordt. Rijkswaterstaat en het waterschap staan echter niet toe dat er meer water vanuit het kanaal wordt ingelaten  in verband met de extreme droogte.

Er werd me toegezegd dat de de situatie dagelijks gecontroleerd zou worden en dat de dode visjes zouden worden verwijderd.

Een paar dagen later kreeg ik antwoord van het waterschap. Het pompgemaal en de beek zijn eigendom van de gemeente en het probleem van de dode visjes was bekend. Oké, dat was dus helder!

De week erop was ik opnieuw met mijn takkie aan het wandelen. Na een kleine inspectie zag ik dat er opnieuw of nog steeds dode visjes op de bodem lagen. Bah bah, het water begon al aardig te stinken! 

​Ik  dacht: "Even naar binnen om hiervan melding maken". De medewerker van het NMC reageerde een beetje laconiek, het was bekend en men kon er niets aan doen. Nou ja zeg, dat was me toch iets te gemakkelijk. Dan maar weer opnieuw een mailtje sturen naar de gemeente.

Het antwoord  dat ik kreeg was nu een stuk duidelijker!

De visjes worden meegezogen met de pomp die aanstaat om de ringsloot rondom het MMC te voorzien van vers water en om de stroming te behouden.
Door de zuigkracht van deze pomp zijn de visjes niet in staat om te ontsnappen en worden ze meegezogen waardoor ze door de schoepen van de pomp heengaan en daardoor sterven. Als de pomp uitgezet wordt gaat de sloot met warm weer stinken en kan niet worden voorzien van vers zuurstofrijk water. De gemeente heeft nu bij de inlaat een doek gespannen waar de kleine visjes niet doorheen kunnen. Men hoopt dat dit voldoende is zodat voorkomen kan worden dat de visjes meegesleurd worden in de zuigkracht van de pomp. De gemeente zal dagelijks controle laten uitvoeren om te beoordelen of de genomen maatregel voldoende is.

​Afgelopen zondag was ik weer aan de wandel. Als vaste routine toch maar even het water inspecteren. Nou ja zeg, alweer heel veel dode visjes! Lichtelijk geiiriteerd nam ik mijn takkie onder de arm en liep het NMC binnen. Ik vertelde wat ik gezien had en de medewerker ging ervoor zorgen dat op maandag naar de gemeente zou worden gebeld. Ik gaf aan dat ik zelf ook de gemeente zou benaderen.

​Na een telefoontje te hebben gepleegd blijkt dat het doek ook geen adequate oplossing is omdat dit heel snel volzit met algen en de pomp dan niet optimaal werkt.

Conclusie: Of de visjes sterven doordat ze niet de kracht hebben om tegen de stoming van de pomp in te zwemmen, of als de pomp door het aangebrachte doek niet goed kan pompen, door zuurstof gebrek! 

​Men verzekerde mij dat er wederom naar een oplossing zou worden gezocht.

Ik hoop het van harte want zoveel dode visjes in de beek achter een milieucentrum dat willen we natuurlijk niet. Dat is geen voorbeeld en zeker niet voor de groenste regio van de wereld! 

Wordt vervolgt!

U bent hier