h

´Jacht op Weerter kiezers is gestart´ / Land van Weert

26 januari 2006

´Jacht op Weerter kiezers is gestart´ / Land van Weert

De Weerter kiezers hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag 7 maart ??slechts?? de keuze uit zes partijen die nu ook al deel uitmaken van de raad. Geen enkele nieuwe partij heeft zich aangemeld. In lijstvolgorde gaan CDA, PvdA, VVD, Weert Lokaal, SP en D66 om de gunst van de kiezers wedijveren.

overgenomen uit het Land van Weert, 25 januari 2006, Peter Clement

De jacht is geopend. Zeer tegen hun zin moet Weert Lokaal als lijst 4 aan de verkiezingen deelnemen ook al hoort deze fractie met acht zetels evenals het CDA tot de grootste fracties binnen de Weerter politiek. In 2002 namen de fracties van de Werknemerspartij en van Pact97 elk afzonderlijk aan de gemeenteraadsverkiezingen deel. Beiden vielen terug van vijf naar vier zetels maar fuseerden pas na de verkiezingsuitslag tot één partij die Weert Lokaal ging heten. Die fusie na de stembusuitslag is de reden dat Weert Lokaal nu genoegen moet nemen met Lijst 4.

Twee jonge éénmansfracties hebben er de brui aangegeven en keren niet terug in de gemeenteraad van Weert. Hun voormannen worden enthousiast binnen gehaald door Weert Lokaal en D66. Ongeacht hun capaciteiten is elke stem die zij trekken welkom. De éénmansfractie van de Weerter Aktie Patij (WAP) met aan het hoofd John van den Boogaard ging ter ziele, maar John staat nu uitgerekend op plaats 11 van Weert Lokaal. Vier jaar geleden liet Van den Boogaard zich verleiden samen met D66 de coalitiepartijen Weert Lokaal en VVD aan een flinterdunne meerderheid van één zetel te helpen. Deze carpaccio-coalitie zou Weert vier jaar lang krampachtig regeren binnen het kersverse duale bestel in de Nederlandse lokale politiek. In ruil voor zijn steun kreeg Van den Boogaard de door zijn partij fel begeerde verruiming van de openingstijden van de Weerter café??s in de weekeinden. Dit zorgde ervoor dat de WAP voortaan als Weerter Alcohol Partij door het politieke leven ging. Van enige actie was geen sprake meer. Het zwijgen en ja-knikken van Van den Boogaard zorgden ervoor dat zijn achterban in grote getale de WAP de rug toekeerde.

Mohammed Berdsfah, die in 2003 uit de PvdA-fractie stapte en als eenmansfractie verder ging onder de veelbelovende naam Nieuw Uitzicht voor de Toekomst-Weert, afgekort NuvtW heeft de voorbije week zijn partij politiek failliet verklaard. Berdsfah krijgt in allochtone kringen te weinig actieve steun om Weert nog met een eigen lijst een nieuw uitzicht voor de toekomst te bieden. Hij wordt met open armen ontvangen door de fractie van D66 die Berdsfah prompt op nummer 2 zet. Hij is daardoor de hoogst geplaatste allochtone kandidaat van alle lijsten en de éénmansfractie van D66 hoopt dat hen dat geen windeieren legt. En dat niet alleen.

De huidige fractievoorzitter van D66, Jeffreye Vossen, die niet meer terugkeert in de lokale politiek staat tot verwondering van velen als ??lijstduwer?? op plaats nummer 5 van de meer dan 15 namen tellende D66-lijst. De positie van zijn vouw Marie-Michèle Stokbroeks, huidig parttime Keent-Kiest-Kwaliteit-wethouder en lijsttrekker, lijkt daarmee als raadslid veilig gesteld. Vossen is er van overtuigd dat niet alleen voor zijn vrouw en de ??overgelopen?? Berdsfah een zetel is weggelegd. Naar zijn mening staat ook de 21-jarige Dolf Smolenaers op plaats 3 als jongste kandidaat op een verkiesbare plaats van Lijst 6.

Het Weerter CDA kiest voor zekerheid. De huidige fractievoorzitter Harry Coolen voert bij de komende gemeenteraadsverkiezingen lijst 1 aan vóór bekende namen als Pierre Sijben, Ton Egging, Margriet Nouwen en Theo Meulen. Daarna volgen nieuwe gezichten als Marianne Op de Kamp, Guido Guigase en Anton Jacobs. Wendy Janssen-Camp die als nummer 3 op de CDA-lijst was geplaatst keert door persoonlijke omstandigheden en een verandering in haar loopbaan niet terug in de lokale politiek. Eerder had voormalig wethouder en huidig raadslid Maarleen Gresnigt al aangegeven niet in de raad te willen terugkeren. ??Ik heb 16 jaar als raadslid en later als wethouder met liefde en plezier aan de lokale politiek deelgenomen. Totaal ben ik binnen het CDA 20 jaar actief geweest. De manier waarop de laatste vier jaar politiek is gevoerd in de Weerter raad en op de man wordt gespeeld, dat is mijn stijl niet, ik doe het met minder plezier. Daar komt bij dat ik nu voorzitter ben van het Limburgs Landschap, daar ben je samen positief voor dezelfde zaak bezig en dat werkt fantastisch?, aldus Gresnigt.

Bij de Weerter PvdA gaat de huidige fractievoorzitter Léon Heuvelmans Lijst 2 aanvoeren. Hij wordt op de voet gevolgd door Stef Strous, de bestuursvoorzitter van de PvdA-afdeling Weert. Heuvelmans en Strous waren beide in de race voor het lijsttrekkerschap en moesten tijdens een ledenvergadering voor zichzelf campagne voeren. Uiteindelijk kreeg Heuvelmans drie stemmen meer dan Strous. Opmerkelijke verschijning op de PvdA-lijst is Corry Beenders ??van Dooren, op een verkiesbare vierde plaats. Zij is afkomstig uit kringen van Pact97, de partij die na de verkiezingen van vier jaar geleden opging in Weert Lokaal. PvdA-coryfee Alouis Heijmans neemt genoegen met een vijfde plaats op de lijst. Hij wil zijn ervaring inzetten om nieuwkomers te begeleiden in het raadswerk.

De Weerter VVD wordt als Lijst 3 aangevoerd door Anton Kirkels op de voet gevolgd door de huidige raadsleden Bert Lempens, Marco Lempens en Louis Boonen. Opmerkelijk is dat Tweede Kamerlid Frans Weekers als lijstduwer op de laatste plaats staat. Ongetwijfeld met de bedoeling extra stemmen binnen te halen. Datzelfde geldt voor de huidige wethouders Frans Maes en Jan Peeters die Weekers in de onderste regionen vooraf gaan als stemmentrekkers, zo hoopt de Weerter VVD.

De fusiepartij Weert Lokaal kent met drie familieleden een hoog Litjens-gehalte. Als Lijst 4 wordt deze partij aangevoerd door René Verheggen, huidig wethouder en politiek letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht. Ook na hem komen bekende namen als fractievoorzitter Harrie Litjens, wethouder Rob van Dooren en de raadsleden Carla Jacobs, Frans Adriaens en Toon van den Akker. Jo Berckmans keert niet terug.

De éénmansfractie van de Weerter SP heeft het maximaal aantal van 30 kandidaten op Lijst 5 staan. Volgens het huidig raadslid en lijsttrekker Paul Lempens was het geen enkel probleem om voldoende kandidaten te krijgen. ??De SP in Weert is de voorbije vier gegroeid tot meer dan 150 leden?, zegt Lempens. Hij wordt op de SP-lijst direct gevolgd door Herman Beuvens, Jan Tak, Rudy Nordhausen (ex-WAP) en Lin Franssen. De SP-lijst telt vijf jongeren beneden de 25 jaar waarvan de jongste, Janou Petit, 18 is.

Peter Clement, Land van Weert

U bent hier