h

Huurders starten offensief tegen wooncrisis

18 augustus 2021

Huurders starten offensief tegen wooncrisis

Foto: Nico van den Bent

Op 1 juli gebeurde iets wat sinds 1959 niet meer is gebeurd: de huren van sociale huurwoningen en studentenkamers worden bevroren. Huurders, samen met de SP, startten op deze dag een offensief om de wooncrisis aan te pakken.

Laat ons weten hoe jij de wooncrisis ervaart.

Het bevriezen van de huren op 1 juli kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Ruim een jaar voerde de SP samen met huurders in heel het land actie onder de leus ‘0 is genoeg!’, ook in Weert. Daarnaast werd er drie keer een voorstel van de SP in de Eerste Kamer aangenomen om de huren te bevriezen. Uiteindelijk stemde de Tweede Kamer ook voor het voorstel om de huren te bevriezen en was de huurbevriezing op 1 juli een feit.

Mathijs Fiddelaers van de Weerter SP: ‘Het is niet gek dat mensen in actie komen voor hun woningen. De afgelopen 25 jaar zijn de huren met 21% gestegen terwijl de lonen slechts met 8% stegen. Hierdoor betaalden huurders samen meer dan 10 miljard aan de staatskas via de verhuurdersheffing.'.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman: ‘De politiek in Den Haag, de gemeenten en de verhuurders moeten huurders weer serieus gaan nemen. Daarom verzamelt de SP zoveel mogelijk bewijs dat het anders moet, zodat ze er niet meer omheen kunnen.’

Laat ons weten hoe jij de wooncrisis ervaart.

U bent hier