h

Tijd voor een eerlijke overheid

18 januari 2021

Tijd voor een eerlijke overheid

Foto: SP / SP

Afgelopen vrijdag viel het kabinet na het verwoestende rapport over de toeslagenaffaire. Hierbij zijn tienduizenden mensen het slachtoffer geworden van een overheid die hen zonder enig oog voor de menselijke maat vermorzeld heeft. Nu is het tijd voor een eerlijke overheid.

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten bracht samen met getroffen ouders de schandalen van de toeslagenaffaire aan het licht. Mensen zijn gediscrimineerd, hun baan, auto en soms zelfs hun huis kwijt geraakt. Relaties zijn op de klippen gelopen. En mensen zitten nog altijd in de ellende. Die verloren tijd krijgen zij niet meer terug. Door de uitkomsten van het rapport besloot het kabinet op te stappen.

‘Nu zijn eerst de ouders aan de beurt’. Aldus SP-leider Lilian Marijnissen. ‘Er zijn nog veel meer vragen. Het opstappen van het kabinet betekent niet dat wij geen antwoord meer willen op al onze vragen. Dit is niet het sluitstuk, maar wat ons betreft pas het begin.’

Ook in Weert, Nederweert en Cranendonck zijn ouders die slachtoffer zijn geworden van de belastingdienst. Eerder vroegen wij de gemeenten naar hun plannen wat betreft de compensatie voor deze mensen. Alleen van de gemeente Nederweert kwam een reactie.

SP-bestuurslid Yasemin Kaya: ‘Heel goed dat Rutte en zijn gezelschap zijn opstapt. Van mij hoeft hij ook niet meer terug te komen. De afgelopen tien jaar heeft hij laten zien dat zijn politiek er is voor multinationals en niet voor mensen. Zodra KLM de hand ophoudt wordt die meteen gevuld. Maar als ouders, die onterecht zijn beschuldigd van fraude, gecompenseerd dienen te worden laat hij ze keihard vallen. In plaats van een overheid die zijn ogen sluit voor onrecht wil ik een eerlijke overheid.’

U bent hier