h

Vragen over handelswijze burgemeester beantwoord. Interpellatie niet meer nodig.

9 december 2017

Vragen over handelswijze burgemeester beantwoord. Interpellatie niet meer nodig.

Burgemeester Heijmans en SP fractievoorzitter Jeroen Goubet hebben afgelopen woensdag met elkaar gesproken over het verzoek tot een interpellatiedebat. Tijdens dit gesprek hebben Goubet en Heijmans gesproken over de reden voor het debat en heeft de burgemeester vooruitlopend daarop de belangrijkste vragen beantwoord. De gezamenlijke conclusie is dat een interpellatie niet meer nodig is. Het onderwerp zal wel op de agenda van de raadsvergadering geplaatst worden zodat de SP en ook de andere partijen alle vragen kunnen stellen aan de burgemeester die ze willen.

Een interpellatie, vaak gehouden in de vorm van een debat, is een zwaar maar geschikt middel om informatie te krijgen van een lid van het college over een politiek, actueel en gevoelig onderwerp dat niet op de agenda staat. De SP wil meer informatie over de handelswijze van de burgemeester rond het onderduiken van het Syrische gezin in Weert. 

Een interpellatie verschilt van mondelinge vragen dat er tijdens een interpellatie ook moties ingediend mogen worden. Daarom kan ten onrechte het beeld zijn ontstaan dat de SP tijdens het debat bijvoorbeeld een motie van afkeuring in zou willen dienen tegen de handelswijze van de burgemeester. Dat is niet het geval. De SP heeft anderhalf jaar geleden al aangegeven de handelswijze te begrijpen. Het gaat Goubet erom de gang van zaken helemaal duidelijk te krijgen.

De burgemeester heeft tijdens het gesprek de drie belangrijkste vragen die de SP aan de orde wil stellen beantwoord. Een interpellatie is daarom wat beiden betreft niet nodig.

Maar debat hoort in de raad thuis. De burgemeester zal de vragen daarom ook aanstaande woensdag nogmaals aan de gehele raad beantwoorden en andere raadsleden krijgen dan ook de gelegenheid om vragen te stellen.

 

U bent hier