h

Gemengde gevoelens over hulp burgemeester aan onderduiken Syrisch gezin

13 mei 2016

Gemengde gevoelens over hulp burgemeester aan onderduiken Syrisch gezin

Deze week werd bekend dat burgemeester Heijmans medewerking heeft verleend aan het onderduiken van een Syrisch gezin in Weert. Het gezin zou uit elkaar vallen omdat leden van het gezin in twee verschillende landen, Nederland en Duitsland, een asielaanvraag hebben gedaan. Nadat burgemeester Heijmans via gebruikelijke wegen heeft geprobeert om het uit elkaar vallen van het gezin te voorkomen steunde hij uiteindelijk deze actie.

De SP heeft hier een heel dubbel gevoel bij. Raadslid Bert Peterse: ‘Ik hoop niet dat het gezin verder in de problemen komt door deze actie. De medemenselijkheid heeft de boventoon gevoerd maar het is niet zo dat de burgemeester alle problemen kan oplossen. Er zit een risico aan.’

SP Fractievoorzitter Jeroen Goubet sluit zich daarbij aan. ‘Ieder gezin dat uit elkaar getrokken wordt leidt tot menselijk drama. De burgemeester vindt de geldende regels daarom niet goed en dat ben ik met hem eens. Maar afgezien van het menselijke aspect lijkt dit me niet de juiste manier om slechte regels aan de kaak te stellen.’

Goubet heeft gisteren telefonisch contact gehad met de burgemeester om die gevoelens over te brengen. ‘De achtergrond van het verhaal is duidelijker, de twijfel blijft’, aldus Goubet.

De SP vint dat er daarom een openbaar debat moet komen over de kwestie.

U bent hier