h

Banenplan SP aangenomen: meer werk in Weert!

18 november 2017

Banenplan SP aangenomen: meer werk in Weert!

Foto: Ibrahim Doslu / SP Weert

De gemeenteraad van Weert heeft vorige week zonder tegenstem het ‘1001-banenplan’ van de SP aangenomen. In de komende jaren gaat de gemeente met hulp van de provincie aan de slag om mensen aan het werk te helpen waar dat nu niet lukt.

Nog teveel mensen zitten thuis zonder baan in Weert. Het werkeloosheidscijfer ligt boven het gemiddelde in Limburg en het landelijke gemiddelde. Dat is vreemd omdat Weert een stad van ondernemers en het MKB is waarin de banen groeien.

De SP ziet dat er heel vaak een ‘mismatch’ is, bedrijven die een baan aanbieden en mensen die een baan zoeken vinden elkaar niet. Het UWV doet haar werk niet goed. Deze organisatie faalt en daarom ziet de SP graag dat de gemeente Weert zelf aan de slag gaat. Niet wachten op verbetering maar aanpakken.

Foto: onbekend / SP
SP raadslid Bert Peterse. ‘Uiteraard hopen we dat het goed blijft gaan met de economie in Weert en in Nederland zodat er bijna als vanzelf vanuit het bedrijfsleven banen bijkomen. Maar ondanks die groeiende economie blijven er teveel mensen aan de kant staan. De overheid, in dit geval de gemeente, heeft er een rol in om daar iets aan te doen.’

Een tijdje terug haalde ook een ander SP-voorstel het om meer mensen aan het werk te krijgen. De gemeente heeft in het afgelopen jaar een zeer succesvolle proef gedraaid waarin mensen die vanuit de WW bijna in de bijstand terecht komen intensief naar een nieuwe baan begeleid worden. Wat de SP betreft gaan we dat al doen zodra mensen in de WW terecht komen!

Het ‘1001-banenplan’ sluit daar bij aan en is ook een logisch vervolg, of beter gezegd een aanvulling op het aanvalsplan armoede dat op initiatief van de SP eerder dit jaar werd aangenomen. De beste manier om uit de armoede te ontsnappen is het vinden van goed werk. 

De provincie Limburg heeft vorige maand vijf miljoen euro aan gemeenten beschikbaar gesteld die op een vernieuwende manier mensen aan het werk willen helpen. Weert wil het banenplan betalen uit dit ‘Aanvalsplan Arbeidsmarkt’ van de provincie.

U bent hier