h

Steeds meer mensen aan het werk in Weert

10 november 2017

Steeds meer mensen aan het werk in Weert

Steeds meer Weertenaren vinden een baan. En daardoor is het aantal mensen in de bijstand voor het eerst sinds enkele jaren tot onder de duizend gedaald. Dit komt door een nieuwe aanpak van de gemeente waarbij de mens centraal staat en niet de regeltjes. Hulp op maat bij het zoeken naar een baan.

Als iemand werkeloos raakt, ontslagen wordt, heeft diegene in eerste instantie recht op een WW-uitkering. Als er geen baan gevonden wordt kom je na verloop van tijd in de bijstand terecht.

Het uitbetalen van een bijstandsuitkering is de verantwoordelijkheid van en komt ook voor rekening van de gemeente. De gemeente moet er voor zorgen dat mensen in de bijstand indien mogelijk weer aan het werk kunnen gaan. Bijstand is een recht, maar iemand die kàn werken heeft ook die plicht. Er is in Weert overigens geen verplichte tegenprestatie voor het ontvangen van bijstand.

De nieuwe aanpak van de gemeente om mensen in de bijstand persoonlijk te begeleiden naar een baan en daarbij uit te gaan van mogelijkheden en niet van beperkingen door strakke wetten en regeltjes begint letterlijk te werken. Tegen de landelijke trend in daalt het aantal mensen in de bijstand in Weert. Deze maand dus onder de duizend.

         

Foto: Gemeente Weert / www.weert.nl

Onlangs hebben 53 Weerter uitkeringsgerechtigden, onder wie ook statushouders, bij VDL Nedcar in Born een baan gevonden. Dit is een gevolg van het maatwerk. Daarbij is in dit geval nauw samengewerkt tussen de gemeente, het bedrijfsleven, uitkeringsinstanties en mensen die een baan zoeken.

Foto: onbekend / SP
De SP is tevreden. Raadslid Bert Peterse; ‘De mens centraal. Dat is de aanpak waar we al jaren op hameren. Het College van Burgemeester en wethouders brengt die nu in de praktijk en je ziet meteen dat het werkt! En nu moeten we doorpakken…’

Want de SP wil nog een stap verder. Eind september heeft de gemeente op initiatief van de SP het Aanvalsplan Aanpak Armoede in werking gezet. Een aanvullend voorstel van de SP werd daarbij ook door de gemeenteraad gesteund;

28 werkzoekende Weertenaren die vorig jaar binnen zes maanden vanuit de WW in de bijstand terecht dreigden te komen hebben vrijwillig meegedaan aan de proef ‘Max WW’. Ze kregen begeleiding en een intensieve training om een baan te vinden. Uiteindelijk zijn slechts vier van de 28 WW’ers in de bijstand terecht gekomen.

De SP wil dat deze begeleiding en training niet pas aan het einde van de WW-periode maar aan het begin ervan plaatsvindt! Een voorstel van de SP daarvoor werd door alle partijen in de gemeenteraad gesteund.

Tijdens de behandeling van de begroting van de gemeente Weert voor 2018 aanstaande woensdag zal de SP een ‘1001-banenplan’ indienen dat hierop voort borduurt. De socialisten willen in de komende vier jaren in Weert 1001 nieuwe banen creëren.

‘Het was eerst het duizendbanen-plan, werk voor iedereen. Maar we hebben als SP in ons midden nog een perfecte kandidaat voor de 1001ste baan!’ aldus Bert Peterse met een knipoog…

U bent hier