h

SP: Veiligheidsregio moet brandweermensen in pensioenstrijd steunen

10 juli 2016

SP: Veiligheidsregio moet brandweermensen in pensioenstrijd steunen

De SP fracties in Noord en  Midden Limburg roepen in een gezamenlijke brief de veiligheidsregio op het brandweer personeel te steunen in hun strijd voor hun pre-pensioen. De partij wil dat de veiligheidsregio zich bij het veiligheidsberaad in zet voor deze strijd. Ook vrezen de socialisten dat door het samenvoegen van de meldkamers van beide veiligheidsregio’s in Maastricht ten koste gaat van werk en veiligheid in de regio.

Namens de SP fracties zegt Bert Peterse (raadslid in Weert): “Sinds 27 juni rukken brandweermensen gedurende de hele zomer alleen nog uit bij spoedgevallen. Brandweermensen hebben fysiek en mentaal zwaar werk. Dat werk kun je niet tot je 65e blijven doen. Daarom is in 2006 de FLO-regeling (functioneel leeftijdsontslag) ingevoerd. Door die regeling kunnen werknemers eerder stoppen met werken tegen gedeeltelijke doorbetaling van het loon. Sinds de invoering van de regeling zijn de wet- en regelgevingen echter zo vaak veranderd, dat de FLO-regeling niet meer uitvoerbaar is. Dit heeft onder andere nadelige gevolgen voor de inkomsten. De stakende brandweermensen eisen een fatsoenlijke regeling. Wat de SP betreft zet de veiligheidsregio zich voor deze eisen in bij het veiligheidsberaad.”

Ook de verplaatsing van de meldkamer baart de SP zorgen. Ton Heerschop (raadslid in Venlo): “Plan is dit jaar de meldkamers Veiligheidsregio’s Zuid-Limburg en Limburg-Noord samen te voegen in Maastricht. Wij maken ons zorgen over deze ontwikkeling omdat hiermee een grotere afstand ontstaat. Ook werkgelegenheid verdwijnt op deze manier uit de regio. We willen weten wat de gevolgen hier van zijn.”

De SP constateert dat de veiligheidsregio met de huidige koers er voor kiest om zich niet aan de wettelijke normtijden te houden om binnen 15 minuten op te komen. Binnen bestaand budget wil de veiligheidsregio zo maximaal mogelijk aan de eisen te voldoen. Dit zorgt voor gemengde gevoelens onder zowel de beroepskrachten als de vrijwilligers, over de snelle interventievoertuigen en de 24 uursdiensten. De partij is benieuwd wat de kosten zouden zijn als de wet naar de letter zou worden uitgevoerd.

U bent hier