h

Raad stelt op initiatief SP keiharde eisen aan fusie Risse: De mensen voorop!

22 juli 2016

Raad stelt op initiatief SP keiharde eisen aan fusie Risse: De mensen voorop!

De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag op initiatief van de SP keiharde eisen gesteld aan een mogelijke fusie tussen de sociale werkvoorzieningen in de regio’s Weert (Risse) en Roermond (Westrom). Tijdens een informatiebijeenkomst over de fusie voor alle Midden-Limburgse gemeenteraden een week eerder ontstond namelijk een vervelend gevoel. Weert trekt nu aan de rem.

Om in één arbeidsmarktregio één sociale werkvoorziening op te gaan zetten zijn de sociale werkvoorzieningen De Risse uit de regio Weert en Westrom uit de regio Roermond van plan om te fuseren. De SP is kritisch op dit proces. De partij is niet per sé tegen een fusie maar vindt dat de belangen van de mensen op de eerste plaats staan. Een fusie moet die belangen verbeteren en anders moet je het snel laten! De socialisten komen al tientallen jaren op voor De Risse en hebben belangrijke veranderingen afgedwongen waardoor De Risse nu één van de beste sociale werkbedrijven van Nederland is.

SP raadslid Jeroen Goubet; ‘We hebben twintig jaar lang hard gevochten voor de Risse samen met de mensen. En met resultaat. Als sociaal werkbedrijf scoort de Risse als je alles bij elkaar optelt zeker een acht. De Westrom scoort een vijfje. Wij laten het ons als SP niet gebeuren dat die twee bij elkaar opgeteld een zes en een half worden. Dat is een achteruitgang voor de mensen waarmee we samen hebben geknokt. Dat is onacceptabel.’

Toch is dat precies hetgeen waar gladde rekenmeesters tijdens de informatiebijeenkomst voor de Midden-Limburgse raden naartoe wilden. Met rekentrucjes werden de omzetcijfers van de Westrom opgepoetst en over het cultuurverschil tussen de twee organisaties werd heel luchtig gepraat. ‘Dat komt na de fusie wel goed’.

En ondanks dat de gemeenteraad van Weert eerder al had bepaald dat de normen en waarden zoals die binnen de Risse gelden het uitgangspunt zouden moeten zijn voor de gefuseerde sociale werkvoorziening kwamen de gladde rekenmeesters met nieuwe plannetjes. Waarom niet de (slechtere) voorwaarden van de Westrom nemen of waarom niet geheel nieuwe voorwaarden opstellen?

De bijl aan de wortel van datgene wat in al die jaren binnen de Risse is opgebouwd.

De SP kwam daarom tijdens de gemeenteraadsvergadering met een voorstel om eens boven tafel te krijgen waarom die normen en waarden aangepast moeten worden volgens de rekenmeesters.

En waar de socialisten tot enkele jaren terug nog alleen stonden in hun strijd vóór de mensen van De Risse drong de gehele gemeenteraad er gisteren op aan om een nog scherper signaal af te geven!

Een motie (voorstel) van de SP werd aangescherpt en werd onder de vlag van alle partijen in de Weerter gemeenteraad aangenomen. Samenvattend, de raad wil géén fusie voordat duidelijk is dat die acht geen zesje wordt. Als één blok vóór de mensen van De Risse dus.

Goubet; ‘Ik ben heel blij met deze scherpe toon van de gehele gemeenteraad. Wij hadden op steun gehoopt voor onze oproep en die hebben we gekregen. Sterker nog, die werd extra kracht bijgezet. De mensen van de Risse hebben hier vanavond gewonnen tegenover de mannen in pak met hun jaarresultaten en tabelletjes’.

Een vlotte fusie mét risico’s tussen De Risse en Westrom is hiermee van de baan. Het college van Burgemeester en Wethouders ondersteunde de motie overigens en zal de andere betrokken gemeenten per brief informeren over het besluit van de Weerter gemeenteraad.

De strijd voor de sociale werkvoorziening die de SP al jaren samen met de mensen van de Risse voert gaat door. Maar in plaats van verdedigen is het sinds de SP bestuurd in Weert aanvallen. Dat bleek gisterenavond wel. Ondanks fusiegedoe en ondanks het slopen van de sociale werkvoorziening vanuit Den Haag blijft de SP zich keihard inzetten voor de mensen van De Risse. Wij gaan winnen!

U bent hier