h

Locoburgemeester: Opstand vluchtelingen is schreeuw om informatie en spoed

2 december 2015

Locoburgemeester: Opstand vluchtelingen is schreeuw om informatie en spoed

Foto: Sjoerd van Hoof / weertdegekste.nl

Tijdens de informatiebijeenkomst Inwoners gisterenavond werden er door de aanwezige raads- en commissieleden een aantal vragen gesteld over de opstand die afgelopen zondagavond plaatsvond in de vluchtelingenopvang in Weert. Locoburgemeester Litjens vertelde wat er de afgelopen dagen is gebeurd. ‘Zie het vooral als een schreeuw om informatie en spoed, andere dingen zijn bijzaak’, aldus Litjens.

De locoburgemeester werd zondagavond gebeld door de politie dat er een opstootje was maar werd ook gevraagd om nog even thuis te blijven. Zo’n drie kwartier later belde de politie opnieuw met de mededeling dat de zaak onder controle was waarop hij naar de Van Hornekazerne is gegaan. ‘Waar ik blij om ben is dat het duidelijk lukt om heel snel te reageren op problemen. Binnen een paar minuten was er een grote politiemacht op de been en later ook andere hulpdiensten. Ze zijn gekomen van achter Eindhoven,’ aldus Litjens.

De massale politieaanwezigheid zorgde voor veel ongerustheid bij omwonenden. Pers en publiek stroomden toe om te zien wat er aan de hand was. Litjens; ‘Ik heb er achteraf spijt van dat ik tussendoor niet even naar de poort ben gelopen om met de omwonenden te praten. Het was erg hectisch. Toen ik niet veel later aan de poort kwam was iedereen weg want het regende op dat moment ook hard.’

Dinsdagmiddag is het College van Burgemeester en Wethouders voor een werkbezoek dat al gepland stond op het kazerneterrein geweest. Uiteraard kwam de opstand hier ook ter sprake.

De raads- en commissieleden maakten van de gelegenheid gebruik om aanvullende vragen te stellen met name over de communicatie. Hiervoor verwees de wethouder veelal door naar het COA.

De SP stelde een vraag over een vervelende situatie die zich voordeed voor het cateringpersoneel in de eetzaal. Toen het opstootje begon werd dit personeel weliswaar snel in veiligheid gebracht en afgeschermd maar zat vervolgens ruim twee uur in onzekerheid over wat er gaande was. Wethouder Litjens bevestigde deze situatie. ‘Ze zijn inderdaad elders op het terrein ondergebracht ter bescherming. Als ze er eerder vanaf hadden gekund dan was dat vast gebeurt. Het was erg druk met hulpdiensten. Maar ik zal toch eens navragen waarom het zo lang heeft geduurd,’ aldus de locoburgemeester.

Vragen over vrijwilligers en over onderwijs voor vluchtelingenkinderen konden niet helemaal beantwoord worden. Over dat laatste onderwerp komt binnenkort na een vraag van de SP meer duidelijkheid. ‘Wellicht dat er later deze week meer hierover gezegd kan worden, er lopen onderhandelingen. Laat ik wel zeggen dat we vanmiddag enkele klaslokalen bezichtigd hebben. Er zit schot in de zaak, ‘aldus Litjens.

SP fractievoorzitter Jeroen Goubet: Het is me al met al duidelijk geworden dat de opstand uiteraard heel vervelend is maar wel te begrijpen. Berichten in de media dat de reden een bakje yoghurt zou zijn kloppen deels. Het eten was slechts de aanleiding voor een uitbarsting van frustraties die veel dieper zitten. We moeten goed begrijpen dat de vluchtelingenopvang in Weert geen asielzoekerscentrum is maar vooralsnog een noodopvang!’

‘Grote groepen mensen komen en gaan. Het lijkt erop dat de grote vluchtelingenstroom de Immigratie- en Naturalisatie dienst (IND) boven het hoofd begint het stijgen. Mensen moeten daarom erg lang wachten op duidelijkheid over hun toekomst. Tel daarbij op het gesleep met hele groepen van noodopvang naar noodopvang, ieder dag hetzelfde eten en natuurlijk niet zelden traumatische ervaringen. Laten we hopen dat de noodopvang snel afgebouwd kan worden en de kazerne opgebouwd tot een echt asielzoekerscentrum’.

U bent hier