h

College kan aan de slag met voorstellen om Weert op orde te krijgen

2 juli 2015

College kan aan de slag met voorstellen om Weert op orde te krijgen

Foto: SP

Tijdens een daglange vergadering gisteren bleek dat de gehele gemeenteraad achter de koers staat die het college van burgemeester en wethouders kiest om Weert uit de financiële problemen te helpen. Er was waardering voor de manier waarop het College het aanpakt en er werden geen heilige huisjes gespaard.

Zoals in veel andere gemeenten gaat het niet goed met de gemeente Weert. Het geld is zo goed als op en als er niets gedaan wordt ontstaan er in de komende jaren flinke tekorten.

SP fractievoorzitter Jeroen Goubet. ‘Dat heeft een aantal oorzaken. We worstelen nog steeds met verkeerde keuzes uit het verleden. Gebouwen en parkeergarages die geld kosten bijvoorbeeld maar ook het jarenlang niet verhogen van de OZB. Absurd genoeg krijgt de gemeente daar als ‘straf’ zelfs minder geld door uit Den Haag’.

En minder geld uit Den Haag in het algemeen maar wel steeds meer (zorg)taken van het Rijk is ook een oorzaak van de problemen. Naast inkomsten die de gemeente zelf kan bepalen is de begroting ook voor een groot deel van dat geld afhankelijk.

Ten derde geeft de gemeente wat de SP betreft te veel geld uit aan de eigen organisatie en aan dingen die niet per sé hoeven. Het kan strakker. En tot slot zijn er zaken waar simpelweg niets aan te doen is bijvoorbeeld het feit dat er meer mensen een uitkering aanvragen en nog enkele andere tegenvallers.

Kortom een ingewikkeld probleem. ‘En juist in de analyse daarvan heeft de gemeente het nu voor het eerst eens goed aangepakt. Dat was eind vorig jaar een harde eis van de SP,’ aldus Goubet. ‘Op een haast wetenschappelijke manier zijn de problemen van alle kanten in kaart gebracht. Aan de hand van vragen als 'wat doen we als gemeente, wat moeten we doen, hoe doen anderen het, wat willen we doen en hoe veel daarvan.' De voorgestelde oplossingen zijn doorgerekend en daar is een keuzecatalogus van gemaakt.’

Een paar weken geleden presenteerde het college haar pakket aan keuzes. Gisteren gingen de partijen in de gemeenteraad met het college en met elkaar in debat.

De SP gaf in het begin al aan dat de partij het in grote lijnen eens is met de keuzes. Goubet: ‘Het is een pakket waar vervelende en minder vervelende dingen instaan maar er zit wel samenhang in. Een duidelijke visie waar het naartoe moet met Weert. We zijn blij dat de gemeenteraad daarin zo verassend eensgezind is. Op wat stoerdoenerij links en rechts na snapt iedereen dat het college het goed aanpakt. Kortom geen leuke boodschap maar wel een eerlijke. ’

Desondanks werden er maarliefst zestig aanpassingsvoorstellen ingediend door de partijen waarvan zeven door de SP. Die werden bijna allemaal gesteund. Zoals een onderzoek naar het versneld vervangen van alle straatlampen door LED-verlichting, een alternatief voor bezuinigingen op het dierenasiel, anders bezuinigen op de groenvoorzieningen onder andere door mensen uit de wijken en dorpen meer inspraak te geven.

En ook een onderzoek naar het uitbreiden van de mogelijkheden van de Weerterlandpas, woningeigenaren te ontzien bij de verhoging van de OZB en met andere gemeenten een krachtig signaal te sturen naar Den Haag om sneller duidelijkheid over de Rijksbijdrage te krijgen.

Het enige SP-voorstel dat het niet haalde was een ambitieus plan om de hele belastingheffing van de gemeente op de schop te nemen waardoor het eenvoudiger en nog meer ‘de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten’ zou worden.

De koers is daarmee gisteren uitgezet. De bestemming is de begroting voor 2016 die eind dit jaar vastgesteld zal worden. De voorstellen die gisteren gedaan zijn moeten dan veranderen in concrete plannen en daarmee kan het stadsbestuur nu aan de slag. Uiteraard zal de SP ook die plannen weer toetsen aan menswaardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.

U bent hier