h

SP: schoolzwemmen en fietsenstalling in stand houden, volgend jaar noodzakelijke keuzes

12 november 2014

SP: schoolzwemmen en fietsenstalling in stand houden, volgend jaar noodzakelijke keuzes

De SP is net als alle andere partijen erg bezorgd over de dreigende miljoenentekorten in Weert. Maar de partij snapt dat het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders ruimer de tijd nodig heeft om orde op zaken te stellen.

In haar reactie op de gemeentebegroting voor 2015 heeft de SP het over mensen. ’Als SP hebben we deze zomer in heel Weert een folder verspreid. Hierin was de centrale boodschap dat wat ons betreft niemand buiten de boot mag vallen. Daarom zijn we op de uitnodiging om  in deze coalitie te stappen ingegaan, omdat we Weert socialer willen maken. Op die krant hebben we vele reacties ontvangen.’

Aan de hand van enkele voorbeelden van mensen die de SP aangesproken hebben, schreven  of mailden laat de partij zien hoe wereldwijde en landelijke problemen ook doorwerken naar de gemeente waardoor mensen die het al niet gemakkelijk hebben in de problemen kunnen komen.

De zorgen van de mensen zijn de zorgen van de SP en daarom moet het anders. Maar de SP is wel realistisch en accepteert dat er in deze begroting nog geen harde keuzes gemaakt konden worden die niet teruggedraaid kunnen worden.

De beschouwingen van de SP beginnen na 2 uur en 10 minuten (2:10:00)

SP fractievoorzitter Jeroen Goubet: “Alle politieke kleuren in de raad behalve de onze hebben in de afgelopen tien jaren Weert bestuurd. Diegenen die nu een grote broek aantrekken en met kritiek op de tekorten en op dit college komen past eerder bescheidenheid. Dit nieuwe college moest nog maar net uit de startblokken deze begroting onder enorme tijdsdruk in elkaar zetten. Erfenissen en tekorten uit het verleden maakten die klus al niet gemakkelijk, alle nieuwe taken op het gebied van zorg die ingevoerd moeten worden maakten het lastiger, de nieuwe tekorten haast onmogelijk.”

Het college kiest ervoor om voor dit jaar geen onomkeerbare besluiten te nemen en vooral de inkomsten te verhogen. Tegelijkertijd moet er de komende maanden in samenwerking met de gemeenteraad en inwoners van de stad goed nagedacht worden over de noodzakelijke keuzes die volgend jaar genomen moeten worden.

Dat betekent niet dat de SP helemaal niets in deze begroting wil veranderen. ‘Samen met Weert Lokaal en de VVD zullen wij met een voorstel komen om het schoolzwemmen in stand te houden. Met de PvdA en Weert Lokaal willen we het verdwijnen van de fietsenstalling in de binnenstad voorkomen. Daarnaast willen we al een start maken met ideeën voor volgend jaar. Zo stellen we voor om te bekijken of er flink gesnoeid kan worden in de gemeentelijke regeltjes en willen we de hondenbelasting graag afschaffen. Maar het belangrijkste is een opdracht aan het college om meer inzicht in al het beleid van de gemeente te geven zodat de raad beter keuzes kan gaan maken. We hopen dat alle partijen in de raad daar het belang van inzien en dat voorstel steunen,’ aldus Goubet.

Het inzicht is absoluut noodzakelijk om volgend jaar ht roer om te gooien. De SP grijpt die uitdaging met beide handen aan als een kans . ‘Wij willen de financiën weer op orde te brengen door met een samenhangend bezuinigings- en investeringspakket te komen waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten  dragen. Het moet om de mensen waarvoor we het doen gaan.’

Dat is voor de SP een harde eis. ‘Volgend jaar moet het roer om. Dat is geen wens of een oproep, dat is een voorwaarde’ zo besluiten de socialisten hun beschouwing op de begroting.

Kritisch publiek op de markt

U bent hier