h

Dit kan niet meer in een woonwijk...

19 mei 2015

Dit kan niet meer in een woonwijk...

Foto: Nico van den Bent

Tijdens de Rommelroute Leuken spraken buurtbewoners de SP aan over de voortdurende overlast van vleesverwerker Swinnen in de wijk. De duidelijke vraag was of de SP iets kan betekenen. Ja, dat kan en belofte maakt schuld. 

Buurtonderzoek

Om te kijken of het om een beperkt aantal klachten gaat, of dat er misschien wel meer aan de hand is stelde de SP een enquête op met daarin drie vragen.

Vraag 1: Veroorzaakt de vleesverwerker nog overlast en zo ja op welke manier?

Vraag 2: Wordt er door de gemeente consequent gehandhaafd op overlast door de vleesverwerker?

Vraag 3: Wat verwacht u van de politiek/Ggmeente met betrekking tot de vleesverwerker?

Gewapend met pen, schrijfplankje en de formulieren trokken Eric Raemaekers en Nico van den Bent de wijk in, niet wetende wat een stortvloed aan reacties, commentaren, boosheid maar ook radeloosheid en zelfs hopeloosheid op hen afkwam.

Reacties zoals “Wegwezen uit de woonwijk, geef ze wat meters op kampershoek 2.0” en “ Het is een kwestie van tijd dat er een verschrikkelijk ongeluk gebeurd, die dag komt met de dag dichterbij ”.

Er was commentaar op de reacties van de gemeente als je belt over een klacht, er komt wel eens iemand kijken maar wel pas na lange tijd zodat de overtreding alweer opgelost is door de factor tijd.

Boosheid  om vernielde tuintjes;

Foto: Nico van den Bent

Opritten vertonen sporen van rubber van de vrachtwagens en zelfs in enkele tuintjes is schade van de vrachtwagens te zien.

Foto: Nico van den Bent

Het niet weg kunnen rijden van je oprit als er wéér een vrachtwagen voor staat. En op de koop toe nog een grote mond krijgen in alle talen die je kunt verzinnen.

Foto: Nico van den Bent

Radeloos worden de mensen er ook van dat als je eens een leuke barbecue probeert te hebben in je tuin en juist op het moment dat je wilt gaan genieten van je eten de Rendac-wagen zijn kleppen open doet om de botten bij de reeds opgeladen in ontbinding verkerende kadavers te voegen, van die verschrikkelijke stank is je eetlust gelijk wel over.

Foto: Nico van den Bent

Hopeloosheid en dat is natuurlijk wel het aller ergst, uitte zich in opmerkingen zoals “Heel fijn dat jullie dit doen dat waardeer ik erg, maar een paar jaar geleden hebben we al eens een paar keer met de gemeente aan tafel gezeten hierover, en het enige wat de gemeente doet is het bedrijf het naar hun zin maken door bijvoorbeeld een parkeerverbod zodat Swinnen er lekker blijft zitten want alles is toch handig.

Foto: Nico van den Bent

De  vrachtwagen chauffeurs zelf negeren dit verbod gewoon. Als ze de wijk nu eens dusdanig inrichten als 30 Km zone is het inderdaad moeilijker voor de chauffeurs om bij het bedrijf te komen maar dan gaat wel de snelheid eruit. En gaat het bedrijf zelf misschien wel op zoek naar een betere locatie , maar ja het heeft allemaal geen nut wat we hier roepen we worden toch met een kluitje het riet in gestuurd….” En hij vervolgt zelfs met “de directe buurman van de firma is zelfs uit wanhoop verhuisd , nadat zijn schutting,  een muurtje en zijn auto schade had opgelopen door de bedrijfsvoering van de Vleesverwerker

Kortom veel reacties in de negatieve sfeer richting  de vleesverwerker en de gemeente.

“De schades die de vrachtwagens maken zijn ook duidelijk te zien in het straatbeeld”  aldus Eric Raemeakers.

Zogenaamde “varkensruggen”,  niet te verwarren met de producten van de vleesverwerker, worden door de zware wielen van de vrachtwagen simpel van hun plaats gedrukt,

Foto: Nico van den Bent

trottoirbanden en rioolkolken worden naar beneden gedrukt, dat moet op termijn toch problemen opleveren bij hevige regenval.

Foto: Nico van den Bent

Ook zag de SP tijdens haar rondgang dat werknemers in hun hygiënische kleding gewoon op de stoep zat te roken en zelfs een vastgereden vrachtwagen bij het losperron van de houtsnippers los probeerde te maken.

Natuurlijk weten we niet of er nog omgekleed wordt voor men weer aan het werk gaat, maar met een maliënkolder om de hand op straat staan te roken doet het ergste vermoeden...

Foto: Nico van den Bent

De genoemde houtsnippers dienen blijkbaar als brandstof voor de biomassaketel in het bedrijf. Het vergisten veroorzaakt stankoverlast in de directe omgeving, waardoor mensen hun huis niet kunnen luchten en kinderen 's nachts met raam dicht moeten slapen omdat ze er last van hebben. In een vergistingsinstallatie is bovendien vaak gevaarlijke drukopbouw mogelijk wat gevaarlijk kan zijn in een woonwijk.

Foto: Nico van den Bent

Vrachtwagens kunnen alleen lossen door ALTIJD over het trotoir te rijden.

Terug naar de overlast door de vele voertuigbewegingen van de vrachtwagens én hun motoren die de koelwagens op temperatuur moeten houden.

Oké, de Vleesverwerker heeft twee grote borden opgehangen en in veel talen staan daar de regels op voor de chauffeurs zelfs het boetebedrag van 1200 euro wordt er vernoemd,

Foto: Nico van den Bent

in de brievenbus kunnen ze een folder pakken om de regels goed en rustig na te lezen en dus op te volgen, wat schets onze verbazing ..er zijn geen folders en de bak wordt gebruikt als prullenbak en zo te zien is dat niet van de laatste dagen of weken... er is dus hier sprake van een schijnvertoning richting de buurt.

Foto: Nico van den Bent

De foto's werden voor een groot deel door bewoners zelf aangeleverd geven een beeld van wat de buurt allemaal moet ondervinden aan overlast van een steeds groter en drukker wordend bedrijf in een woonwijk, een situatie die eigenlijk al lang niet meer houdbaar is.

Foto: Nico van den Bent

De rondgang geeft reden genoeg voor vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders. Wat betreft de SP is het tijd dat iedereen, de gemeente, de buurtbewoners en het bedrijf weer eens om tafel gaan. De gwemeente is daarbij wat de partij betreft aan zet!

U bent hier