h

Alle ruimte voor suggesties ouders Markeent en buurtbewoners St Josefslaan

2 april 2015

Alle ruimte voor suggesties ouders Markeent en buurtbewoners St Josefslaan

Foto: Jeroen Goubet / SP Weert

Het comité STOP! St Joseflaan Racebaan krijgt van de gemeente alle ruimte om samen met ouders en buurtbewoners na te denken over het veiliger maken van de gevaarlijke weg langs de brede school Markeent. Dat bleek deze week tijdens een presentatie die het comité aan belangstellenden gaf naar aanleiding van twee gesprekken met de gemeente en wethouder Litjens.

Na een handtekeningenactie vorig jaar en een aangenomen motie in de gemeenteraad is de gemeente in overleg gegaan met het actiecomité ‘STOP St. Josefslaan Racebaan!’. De eerste resultaten en verschillende varianten voor aanpassingen aan de St Josefslaan werden dinsdag door het comité gepresenteerd aan belangstellenden.

Die belangstellenden waren in de eerste plaats schoolouders en buurtbewoners. De opkomst was groot, ruim dertig mensen kwamen in de aula van de brede school Markeent luisteren naar en discussiëren over een presentatie van het comité. Ook de SP was aanwezig. Helaas als enige. Andere politieke partijen hadden blijkbaar geen belangstelling.

Een tweetal opties om het kruispunt vóór de school aan te passen passeerden de revue. Kort gezegd was dat een ‘plateauvariant’, waarbij de kruising verder wordt verhoogd om auto´s af te remmen, er meer zebrapaden worden aangelegd rond de kruising en hoeken worden afgezet met hekken om de stroom van overstekende kinderen beter richting de zebrapaden te concentreren. Voor dit idee was brede steun. Een tweede ‘rotondevariant’ werd door alle aanwezigen vrij snel verworpen.

Verder werd er gesproken over aanpassingen aan de gehele St Josefslaan. Zo wil men graag dat de fietsstroken rood van kleur worden en wat breder zodat de weg smaller oogt. Door  scheve stoepranden aan te brengen tussen parkeervakken en de stoep moeten auto´s gemakkelijker in kunnen parkeren waardoor ze niet meer op de fietsstrook staan. Ook wil men rond de school op enkele plekken een parkeerverbod om meer overzicht te krijgen en meer lichtinval op het kruispunt. Hiervoor zouden misschien enkele bomen moeten verdwijnen.

Alle suggesties worden meegenomen in een volgend overleg met de gemeente dat voor aanstaande week gepland staat.

De SP is erg te spreken over deze manier van werken. SP raadslid Jeroen Goubet die aanwezig was op de avond; ‘het comité was in haar nopjes met de gemeente! Er wordt geluisterd, men wordt serieus genomen en er worden geen beperkingen opgelegd. Alle opties zijn bespreekbaar behalve het aanbrengen van bochten in de weg. Zó moet het! Kijken naar wat wèl kan in overleg met mensen, ervaringsdeskundigen. Zo komt er draagvlak en voorkom je fouten.’

Zoals vaker spraken veel aanwezige ouders en buurtbewoners de SP ook nog aan op andere zaken die spelen in de wijk en er werden meteen contacten uitgewisseld.

De SP, dicht bij de mensen!

U bent hier