h

Heeft Weert risico´s asbestbrand in kaart?

19 december 2014

Heeft Weert risico´s asbestbrand in kaart?

Foto: Franco Gori / dagblad De Limburger

Naar aanleiding van de brand in Roermond waardoor een groot gebied in die stad vervuild is met asbest heeft de SP vragen gesteld aan het college van B&W. De socialisten willen weten of de gemeente Weert soortgelijke risico’s in kaart heeft en of er plannen klaarliggen om snel en goed te reageren als het misgaat. Ook wil de SP weten of de gemeente actief pandeigenaren gaat proberen over te halen asbest te laten verwijderen.

Asbest is gevaarlijk als er niet verstandig mee omgegaan wordt en de deeltjes in de lucht komen. De ingeademde deeltjes kunnen kankerverwekkend zijn. Door de asbestbrand in Roermond lag daarom in de afgelopen week het openbare leven in het centrum van die stad plat met alle gevolgen van dien.

SP commissielid Nico van den Bent; “De risico's bij een asbestbrand zijn groot en de economische en persoonlijke belangen enorm. We moeten ons goed realiseren hoe ontwrichtend deze brand heeft gewerkt. Mensen die het advies kregen om niet naar buiten te gaan, winkels die in de drukke kersttijd gesloten bleven, checkpoints, afsluitingen voor het verkeer, enzovoorts. Wij willen weten of Weert weet waar er nog asbest daken zijn in de stad en of er plannen klaar liggen om snel en goed te kunnen reageren bijvoorbeeld in het geval van een brand.”

Op eerdere vragen van de SP over rampenbestrijding in maart vorig jaar kwam geen duidelijk antwoord. De SP vroeg toen ook al eens waarom het gemeentelijk rampenplan niet op de website van de gemeente te vinden is. De socialisten pleiten er opnieuw voor om dit plan gewoon te publiceren.

Verder wil de SP dat de gemeente de actualiteit aangrijpt om pandeigenaren aan te sporen asbest dakbedekking te verwijderen. Van den Bent.’Weert draagt de titel groenste stad van de wereld. Hoort asbestvrij daar ook niet gewoon bij? De gemeente zou eigenaren van gebouwen met asbest dakbedekking op hun aansprakelijkheid kunnen wijzen bij zo’n asbestbrand. Ik zou zeggen gebruik de ellende in Roermond in ieder geval als aanleiding om iets positiefs te doen, groener en duurzamer in Weert.

De gemeente moet de vragen binnen de gestelde termijn van enkele weken beantwoorden.

U bent hier