h

SP: Plaats alsnog de bladkorven

21 oktober 2013

SP: Plaats alsnog de bladkorven

In een bericht op de gemeentelijke website kondigt de gemeente Weert aan geen bladkorven meer te plaatsten. Reden is dat deze misbruikt worden doordat mensen hun tuinafval hier in storten. Als alternatief wordt er gesteld dat er meer veegwagens en aannemers worden ingezet. Deze gaan dan vaker blad opruimen op de doorgaande wegen waar meer grote bomen staan, en minder vaak in woonstraten waar nauwelijks bomen staan. De SP wil meer uitleg van het college over deze keuze.

SP-raadslid Bert Peterse is verbaasd over dit besluit en wil opheldering: “De SP fractie wil een nadere onderbouwing voor deze keuze. Weert is tot groenste stad van Europa verkozen, daar horen bomen bij, maar ook de vallende bladeren in de herfst. Op andere terreinen wordt steeds meer een beroep gedaan op de burger. Sommige partijen willen werklozen inzetten om in de winterdag stoepen sneeuwvrij te houden. Dan is het vreemd dat een laagdrempelige manier voor mensen om hun stoep bladvrij te houden wordt stopgezet.”

De socialisten willen weten in hoeveel van de 70 bladkorven illegaal tuinafval is gestort (niet zijnde blad) en op welke plekken deze bladkorven stonden. Peterse: “Als dat niet is aan te geven, wil ik wel weten hoeveel bladafval is opgehaald en hoeveel daarvan illegaal tuinafval was. Als dat niet is aan te geven, dan vervallen alle argumenten om geen bladkorven te plaatsen. Daarnaast kan meer informatie over het gebruik van bladkorven ook helpen.”

Afhankelijk van de reactie van het college tijdens de raadsvergadering van 30 oktober 2013 zal de SP met een voorstel komen om het besluit geen bladkorven te plaatsen ongedaan te maken.

U bent hier