h

SP wil geen leeftijdsdiscriminatie vrijwilligers stembureau [Update]

31 juli 2013

SP wil geen leeftijdsdiscriminatie vrijwilligers stembureau [Update]

De gemeente Weert wil voortaan geen vrijwilligers die ouder zijn dan 74 jaar toelaten voor de bemensing van stembureaus tijdens verkiezingen. De SP begrijpt dat de gemeente ernaar streeft om onder de vrijwilligers een goede mix tussen jong en oud te krijgen maar vindt een leeftijdsgrens veel te ver gaan.

De partij heeft daarom vragen gesteld aan het Weerter college van Burgemeester en Wethouders die binnen twee weken beantwoord moeten worden.

‘De gemeente zegt dat een verminderde concentratie die met hoge leeftijd komt de reden voor het besluit is. Maar dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. De maatregel is generaliserend en discriminerend.’ Aldus SP fractievoorzitter Jeroen Goubet die zich ook afvraagt of de gemeente er rekening mee heeft gehouden dat mensen zich kunnen melden bij het meldpunt discriminatie van de overheid.

Verder willen de socialisten weten hoe vrijwilligers op dit moment benoemd worden en of de verjonging niet op een andere, minder dwingende manier plaats kan vinden. De partij vraagt dan ook om de maatregel terug te draaien.

‘Met vrijwilligers, wie en waar dan ook, moet netjes en zorgvuldig omgegaan worden. Iedere vrijwilliger die uit frustratie afhaakt is er een teveel. Wij vinden dat de voorgestelde maatregel daarom naast discriminerend ook nog eens erg zuur is voor mensen die zich inzetten voor een groot goed, de democratie. Indien u onverhoopt uw maatregel toch doorzet, hoe worden de vrijwilligers die buiten de boot vallen benaderd? Per brief of persoonlijk?’ zo wil de SP tot slot weten.

Update:
Ook de Weerter VVD heft vandaag vragen gesteld over het zelfde onderwerp en Tweede Kamerlid Henk Krol van de partij 50+ heeft in een twitterbericht zijn ongenoegen uitgesproken over de maatregel.

Update 2:
Op 1 augustus besloot de gemeente Weert vanwege alle kritiek het besluit na de zomer te gaan heroverwegen. Op 2 augustus bevestigden de Kiesraad en het College voor de Rechten van de Mens dat de maatregel leeftijsdicriminatie is en in strijd met de Wet Gelijke Behandeling

U bent hier