h

Gemeente moet handelsmissie China niet alleen betalen

31 januari 2013

Gemeente moet handelsmissie China niet alleen betalen

china-weertDe gemeente Weert wil een stedenband aan gaan met de Chinese stad Hangzhou. Volgens de SP lijkt het plan meer op een economische handelsmissie die samen met de regio en het bedrijfsleven bekostigd kan worden. Dat gebeurt nu niet. De SP kreeg alleen van de PvdA steun.

"Als het doel economisch is, dan dient de handelsmissie bij te dragen aan de economie hier," aldus SP-raadslid Bert Peterse. "Concreet: hoeveel werkgelegenheid (aantal banen) levert de samenwerking op, bijvoorbeeld door orders, afzet, export en handel. Bovendien wordt wel over samenwerking gesproken, maar de gemeente is nu de enige die betaalt. Wanneer in regionaal verband wordt opgetrokken, kunnen de kosten over meerdere gemeenten en bedrijfsleven worden verdeeld, zij profiteren er ook van."

Op verzoek van de SP kwam het college wel met voorbeelden uit de Belgische buurgemeente Bree. Bree is al langer verbonden met een andere Chinese regio en het valt niet te ontkennen dat er kansen zijn. Maar de Weerter plannen zijn nog vaag en kosten wel veel geld.

Peterse: "Hoewel het concrete resultaten op economisch vlak zijn, moet Weert eerst in regionaal verband bepalen waar en op welke sectoren wordt ingezet om maximaal succes te boeken. De 30.000 euro die nu per jaar worden uitgetrokken en alleen door de gemeente Weert betaald worden zijn daarom op dit moment te hoog en te weinig onderbouwd."

VVD, CDA, Weert Lokaal en D66, een meerderheid van de gemeenteraad, steunde de plannen wel.

Geen gesprek over mensenrechten tijdens Chinareis burgemeester
Maakt liefde blind?

U bent hier