Maakt liefde blind?
Maakt liefde blind?
Weert wil graag een ‘zusterband’ aangaan met de stad Hangzhou in China. De SP wil eerst enkele dingen duidelijk hebben. Wat gaat dit Weert kosten, wat zijn de voordelen ervan, en natuurlijk mag er ook niet zomaar aan de mensenrechtensituatie in China voorbij gegaan worden. SP raadslid Jan Tak wist dit gisteren tijdens behandeling van het voorstel in de commissievergadering Algemene Zaken weer eens op een unieke wijze te verwoorden. En de SP stond gelukkig niet alleen in haar bedenkingen.
‘Als Hangzhou een jongen was van de familie China, en Weert mijn dochter dan zou ik me toch op mijn hoofd krabben, ondanks het feit dat Hangzhou een goede partij lijkt te zijn en er waarschijnlijk voor mij economisch voordeel zit in deze verkering.
Als ik het zelf al niet wist, dan zouden mensen in mijn omgeving me attent maken op het, zachtjes uitgedrukt, niet onbesproken gedrag van de familie van deze grote jongen. Deze familie verdient niet de schoonheidsprijs op het gebied van omgaan met mensen. Enkelen schijnen er de baas te spelen en ze mogen niet tegengesproken worden. Als dat toch gebeurt dan rookt het er,’ zo trok Jan Tak een vergelijking met de mensenrechtensituatie in China.
‘Als de verkering hechter gaat worden zal ze onherroepelijk zaken tegen komen die ze in haar hart af zal keuren. Hoe zal ze daar mee omgaan? Kan ze dat tegen haar jongen zeggen of zal ze de andere kant opkijken? Ze kan ook niet hoog van de toren blazen dat pikt zijn familie niet, 'zo vervolgd Jan Tak in zijn betoog.
Ook wees Tak op onduidelijkheid over de kosten van de verzustering: ‘Als tweede punt zou ik haar erop wijzen dat de verkering toch niet niks zal kosten. De familie van de jongen woont een flink eind weg, het is niet Altweerterheide waar je even op de scooter heengaat om te vrijen. Ik zou aan mijn dochter vragen waar ze het geld vandaan denkt te halen want zo breed zitten we er zelf ook niet voor, bezien het feit dat in ons huis veel zaken aan vernieuwing toe zijn.’
Andere partijen deelden de opmerkingen van Jan Tak. PvdA raadslid Hans Marechal wees ook op de mensenrechtensituatie in China, en CDA raadslid Margriet Nouwen wees eveneens op de onduidelijkheid over de kosten van de stedenband.
Burgemeester Niederer antwoordde op de opmerkingen over de mensenrechtensituatie: ‘Wij zullen zeker niet de andere kant opkijken bij mistoestanden en het mensenrechtenprobleem zeker ter tafel brengen. Echter er moet gelegenheid en het moment er voor zijn. Wij moeten zeker niet met het belerende vingertje omhoog gaan staan dat pikken wij van anderen ook niet.’
Jan Tak zag daarin een toezegging van de burgemeester dat er zeker niet voorbij gegaan wordt aan de mensenrechtensituatie.
De opmerking over de kosten van de stedenband werd niet bevredigend beantwoord. ‘Wat betreft de kosten kan ik echter niets zeggen dat weet ik niet dus dat kan ik niet.’ Aldus Burgemeester Niederer. ‘Toestemming voor iets waarvan je niet weet wat het je gaat kosten, kan niet,’ zo reageerde Tak hier weer op.
Uiteindelijk deed Niederer het voorstel om voordat er iets gedaan wordt dat kosten met zich meebrengt zoals reizen uit Weert naar China of andersom, er eerst toestemming aan de raad gevraagd zal worden. Hier kon de SP wel genoegen mee nemen.
Andere partijen in de raad waren nog niet geheel tevreden. Er zal daarom verder over de stedenband gesproken worden tijdens de raadsvergadering in februari.
- Zie ook:
- Fractie
- Cultuur en Beschaving