h

Weerter SP'ers praten mee over lijst en programma kamerverkiezingen

4 juli 2012

Weerter SP'ers praten mee over lijst en programma kamerverkiezingen

Herman BeuvensAfgelopen zaterdag vond in Den Bosch het negentiende SP congres plaats. Een zestal Weertenaren ging naar de Brabanthallen. Oud Weerter SP-raadslid Herman Beuvens doet verslag.

Zaterdag 30 juni was het 14e SP congres in den Bosch waar we met een zestal mensen uit Weert naar toe zijn geweest.

Het congres was georganiseerd om de kandidatenlijst voor de komende Kamerverkiezingen in september en het verkiezingsprogramma vast te stellen. Vooral dat laatste was een geweldige klus. Op het eerste concept waren vanuit de afdelingen al een paar honderd wijzigingen verwerkt, zaterdag lagen er nog eens bijna 600 wijzigingsvoorstellen op de afgevaardigden van de afdelingen te wachten. Een aantal daarvan zijn door de programmacommissie overgenomen en over de rest werd dus gestemd.

Twee zaken sprongen er daarbij uit.

Allereerst heeft het congres zich duidelijk uitgesproken tegen kernenergie door het aannemen van een tweetal voorstellen daarover van de afdeling Middelburg.

Het tweede belangrijke feit was dat het congres een voorstel om het budget voor ontwikkelingssamenwerking van 0.7% te verhogen naar 0.8 % heeft aangenomen. Daarmee vinden de leden van de SP dus dat de rekening van deze crisis niet mag worden gepresenteerd aan de allerarmsten van onze wereld zoals de VVD dat wel wil doen.

Naast hard werken waren er nog een paar leuke en zelfs indrukwekkende momenten.

Allereerst was daar een videoboodschap aan het congres van president Morales van Bolivia. Hij prees de SP en wenste ons veel succes in onze strijd tegen het liberale graaikapitalisme, niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd.

Een andere internationale gast was de vice premier en minister van economische zaken van IJsland, Steingrimur Sigfusson.
De linkse IJslandse regering is er in geslaagd om in 4 jaar tijd de puinhopen van 25 jaar rechts liberaal bewind grotendeels op te ruimen.
Van een begrotingstekort van meer dan 10 % is dat nu ongeveer 1,5 %, de werkeloosheid is verminderd van 9% naar 5.6 % en de IJslandse economie is het laatste jaar met ruim 3% gegroeid. Een prachtig voorbeeld dat links wel degelijk met een sociaal beleid de rechtse puinhopen kan opruimen.

Een echt kippenvelmoment was de toespraak van Christina, een schoonmaakster. Namens haar collega's kwam ze haar dank en waardering uitspreken voor de steun die zij van de SP gehad hebben tijdens hun acties.
Van de zaal kreeg ze een staand ovatie.

Tot slot was er Ton Heerts, de kersverse voorzitter van de nieuwe vakbeweging.

Een lange en ook wel vermoeiende dag maar een dag waarop ik met voldoening en tevredenheid kan terugkijken. De SP doet er toe en kan met dit nieuwe verkiezingsprogramma de crisis effectief te lijf gaan en de mensen weer hoop geven. Alle mensen en niet alleen de bankiers en managers.

Weerter SP leden hebben vertrouwen in programma en kandidatenlijst

U bent hier