h

Opinie: Regionale samenwerking is meer dan investeren in asfalt

11 april 2012

Opinie: Regionale samenwerking is meer dan investeren in asfalt

mlDe SP zet steeds grotere vraagtekens bij de ‘Gebiedsontwikkeling Midden Limburg’ ook wel bekend als GOML. Dit is een regionaal samenwerkingsproject om Midden Limburg vooruit te helpen. Maar die samenwerking verloopt niet zoals de SP het graag zou zien.


Door: Bert Peterse, raadslid voor de SP in Weert


De regionale samenwerking in Midden Limburg is van groot belang. Samenwerking om sociale problemen in Midden Limburg aan te pakken is zelfs noodzakelijk. De SP is daarom groot voorstander van samenwerking en om deze goed te laten verlopen moet er volgens de partij aan drie criteria worden voldaan.

Ten eerste moet een GOML project gemeentegrensoverstijgend zijn. Daarmee is het belang van alle gemeenten om in een dergelijk project te investeren ook verzekerd. Ten tweede moeten de investeringen van (iedere) gemeente in het totaal opwegen tegen het rendement. Kijkend naar Weert wordt 3.289.320 euro in de GOML geïnvesteerd. Momenteel zijn er vier projecten in Weert die gefinancierd worden met GOML-geld voor een totaalbedrag van 1.294.774 euro. De overige twee miljoen gaat naar projecten elders. Van iedere euro die Weert zelf investeert, komt dus 39 cent terug. Met een dergelijk rendement kan Weert beter al haar geld zelf direct in de projecten steken.

Nu valt te zeggen dat samenwerking niet voor iedere gemeente in financiële zin iets oplevert. Dat is waar. Het gaat om de meerwaarde voor de regio. Kijkend naar de inhoud van veel projecten ziet de SP die meerwaarde niet. Want wat voegt een paviljoen bij de Oolderplas bij Roermond toe aan de regionale ontwikkeling? Of dichter bij huis: waarom moeten andere gemeenten meebetalen aan het opknappen van de paden in de IJzeren Man?
De keuze van de projecten ligt bij een stuurgroep. Deze stuurgroep staat onder geen enkele democratische controle of zeggenschap door de gemeenteraden. Dit is een derde criterium. De gemeenteraad moet nu ja zeggen tegen de projecten zonder dat kenbaar wordt gemaakt hoe de regio er sterker van wordt.

Omdat aan de drie gestelde criteria niet of onvoldoende wordt voldaan, is de SP eigenlijk wel klaar met de GOML. De GOML is ondemocratisch, lijkt een dekmantel te zijn om de gemeenten mee te laten betalen aan het opknappen van provinciale wegen en steekt Weerter geld in projecten buiten Weert die niet van regionaal belang zijn. Daarbij is er geen enkel project dat de sociale structuur versterkt door voorzieningen als betaalbare huurwoningen, scholen, gemeenschapshuizen of culturele instellingen in de dorpen en wijken bevordert.

Het lijkt er steeds meer op dat de GOML eigenlijk is opgezet voor hele andere doelen. De echte grote bedragen zijn namelijk voorzien voor de aanpak van de N280 tussen Weert en Roermond (8 miljoen euro) en de Maasplassen (4 miljoen euro in totaal). Taken die eigenlijk bij de provincie horen. Door in plaats van wegen te praten over regionale ontwikkelassen zijn de gemeenten door de provincie medeverantwoordelijk gemaakt voor de aanpak en dus ook voor de financiering.

Een sterke regio kan niet zonder goede infrastructuur, maar dat is meer dan brede wegen.

U bent hier