h

Maakt Weert ook excuses aan Molukse gemeenschap?

21 april 2012

Maakt Weert ook excuses aan Molukse gemeenschap?

Vlag van de Republiek der Zuid MolukkenDe Leerdamse burgemeester Molkenboer heeft op een herdenkingsbijeenkomst eerder dit jaar zijn excuses uitgesproken aan het adres van de Molukse gemeenschap in Leerdam voor de wijze waarop zij in Nederland zijn ontvangen. In Weert is ook een Molukse gemeenschap, die in de beginjaren in Tungelroy is gehuisvest. De SP wil weten of Weert ook op een dergelijke manier haar excuses wil aanbieden.

De gestelde vragen aan het college gaan over de ontvangst door Nederland, en spreekt geen oordeel uit over de opvang in Weert destijds.

  1. Bent u bereid het voorbeeld van de Leerdamse burgemeester te volgen en eveneens excuses uit te spreken aan de Molukse gemeenschap in onze gemeente voor de wijze waarop zij in Nederland zijn ontvangen? Indien nee, waarom niet?
  2. Deelt u de opvatting van Burgemeester Molkenboer dat ook de Nederlandse regering excuses zou moeten uitspreken aan de gehele Molukse gemeenschap in Nederland voor de wijze waarop zij in Nederland zijn ontvangen? Indien nee, waarom niet?

  3. Bent u bereid er bij de Nederlandse regering op aan te dringen om excuses uit te spreken aan de Molukse gemeenschap, vergelijkbaar aan
    de wijze waarop de burgemeester van Leerdam dit heeft gedaan? Indien nee, waarom niet?

In de jaren ’50 kwamen veel Molukkers naar Nederland nadat Indonesië de onafhankelijkheid van de Republiek der Zuid-Molukken niet erkende en een invasie pleegde. De Molukkers werden in Nederland onder vaak erbarmelijke omstandigheden gehuisvest.

U bent hier