h

Na zuidtracé nu ook hele A280 van de baan

19 januari 2012

Na zuidtracé nu ook hele A280 van de baan

N280Na het niet doorgaan van een nieuwe weg langs de Moeselpeel vorig jaar is nu ook het plan om van de N280, de provinciale weg tussen Weert en Roermond een autoweg te maken van tafel. De ´A280´ komt er niet. Dat meldt de provincie in een brief aan de SP Weert. De SP is blij voor met name de inwoners van Leudal en voor de natuur.

In Leudal was er in de afgelopen jaren een fel verzet tegen de ´A280´ te horen. De SP heeft daar een belangrijke rol in gespeeld, samen met Groen Links, de Limburgse milieufederatie, diverse dorpsraden, bewonerscomités en noem maar op.

In een uitgebreide brief somt de provincie op waarom ze niet kiest voor een A280. Na alles afgewogen te hebben trekt de provincie uiteindelijk dezelfde conclusies als de SP. ‘Op basis van het geheel aan argumenten uit het Afwegingsdocument, de onderliggende studies, de zienswijzen en adviezen zijn wij van mening dat van de zeven verschillende mogelijkheden voor de aanpak van deze provinciale weg, alternatief 2 (knelpuntenaanpak) de beste oplossing lijkt voor de verdere uitwerking van de Ontwikkelas Weert-Roermond. Wij zullen dan ook aan Provinciale Staten voorstellen om oplossingsrichting 2 als voorkeursoplossing verder uit te werken,’ aldus de provincie.

Uiteraard wil de SP nog steeds dat de weg opgeknapt wordt om met name de veiligheid te verbeteren. ´Hoewel een A280 óók de veiligheid verbeterd zou hebben, ging het er in dit plan vooral om een nieuwe hoofdweg aan te leggen. Een ´stroomweg´ om het sluipvrachtverkeer vrij baan te geven met alle gevolgen voor mens en natuur in de omgeving van dien. En niet te vergeten de aanzuigende werking op nog meer verkeer. Het voorstel waar de provincie nu mee komt voldoet aan de wens van de SP. De N280 blijft een verbinding tussen Weert en Roermond en wordt geen autoweg. De veiligheid en doorstroming worden verbeterd, de mens en de natuur langs de weg worden gespaard. Een overwinning voor iedereen.’ Aldus Jeroen Goubet, raadslid voor de SP in Weert.

Vorig jaar al won de SP de strijd voor het behoud van de Moeselpeel. Hier waren er plannen om diezelfde N280 vlak langs een ongerept natuurgebied en het buurtschap Moesdijk te verleggen. Dat deze oplossing ook echt van tafel is wordt in de brief van de provincie nogmaals bevestigd. ‘Op basis van de ontvangen zienswijzen en adviezen concluderen wij dat er een breed draagvlak is om een zuidelijke variant in Weert in een vervolgfase niet verder te onderzoeken.’

Uiteraard zal de SP nu niet achteroverleunen, maar zich blijven betrekken in het uitwerken van de plannen om de N280 veiliger en beter te maken.

 

Gemeenteraad verwijst zuidtracé N280 definitief naar de prullenbak
Drie minuten, Een opvallende tweet van Burgemeester Heijmans: 'MKB kiest voor A280 tussen Weert en Roermond!'

 

U bent hier