h

Voorstel SP zorgt voor lagere lasten 2/3 huishoudens

3 november 2011

Voorstel SP zorgt voor lagere lasten 2/3 huishoudens

Het initiatiefvoorstel van de SP zorgt voor lagere lasten voor 2/3 van de woningbezitters in Weert. Huurders gaan er ongeveer 450 euro op vooruit en ook woningeigenaren tot 250.000 euro profiteren. De gemeenteraad neemt bij de begrotingsbehandeling een besluit.

“Ons voorstel is goed voor het overgrote deel van de inwoners, laat andere partijen maar uitleggen wat daar op tegen is,” zegt SP-raadslid Bert Peterse. “Eerlijk delen is ons motto. Met ons voorstel gaan de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. De WOZ-waarde wordt het uitgangspunt voor de afvalstoffenheffing en rioolheffing. Grote villa’s gaan dan meer betalen dan kleine appartementen. Iedereen met een woning tot 250.000 euro WOZ-waarde profiteert. Hier heeft 2/3 van de huiseigenaren voordeel van. Voor huurders blijft alleen een vaste bijdrage van 50 euro aan afvalstoffenheffing over, een voordeel van 450 euro.”

Peterse toont ook aan dat bedrijven in een pand tot 774.000 euro WOZ-waarde voordeel hebben. “Ondernemers met een eigen pand gaan er dus ook op vooruit. Het gaat om meer dan de helft van de ondernemers die voordeel hebben.”

Voor de berekeningen zijn wel enkele aannames gemaakt. Peterse: “Helaas kon ik niet over alle cijfers beschikken. De gemeente weigerde deze te leveren. Opvallend dat zelfs cijfers die door de gemeente zelf aan het CBS worden geleverd niet voor handen waren. Dit is verbazingwekkend.”

SP komt met voorstel over eerlijk delen
Tekst initiatiefvoorstel SP: Wijzigen grondslag rioolheffingen en reinigingsheffingen PDF
Effecten WOZ –waarde als grondslag voor afvalstoffenheffing en rioolheffing PDF met cijfermatige onderbouwing initiatiefvoorstel

U bent hier