h

SP principieel tegen BIZ Centrum

3 november 2011

SP principieel tegen BIZ Centrum

geen extra belastingen en moeilijke regelsDe SP heeft zich principieel uitgesproken tegen de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) Centrum. Volgens de partij is het middel van de BIZ overbodig om het doel, een aantrekkelijke binnenstad, te bereiken. Bovendien gaat het om een proefwet en is het dus een tijdelijke oplossing.

“Natuurlijk vindt de SP het erg fijn als ondernemers extra bij willen dragen aan het centrum,” zegt SP-raadslid Bert Peterse. “Alleen via een BIZ wordt de verkeerde manier gekozen. Een manier die overbodig is, omdat met de huidige belastingen we dit ook al kunnen. Daar is geen extra ondernemersbelasting voor nodig. Dat maakt het ingewikkelder terwijl iedereen juist minder regeltjes wil”

De SP stelt zich dan ook principieel op. Peterse: “We kunnen het nu ook al en wel voor heel Weert. Dan verhogen we de OZB voor gebruikers van Niet-Woningen met een bepaald percentage. Het bedrag wat dan wordt opgehaald kan in een ondernemersfonds worden gestopt om activiteiten mee te betalen. Op die manier hoeven we geen extra verordening in te stellen en zijn er ook geen extra kosten. Bovendien hoeft het dan niet voor 2012 ingevoerd te zijn en kan heel ondernemend Weert er van profiteren, om te beginnen het centrum. Want laat ik helder zijn: de SP er ook voor dat er activiteiten in het centrum worden ondernomen om meer bezoekers te trekken die langer blijven en meer besteden.”

De SP stemde als enige partij tegen de verordening om de BIZ mogelijk te maken.

In 2009 werd door weerstand van ondernemers ook zonder succes geprobeerd een BIZ in te voeren

U bent hier