h

Weert stemt tegen VNG akkoord

8 juni 2011

Weert stemt tegen VNG akkoord

Weert hoort bij de 13,4% van de Nederlandse gemeenten die het zogenaamde 'bestuursakkoord' dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft gesloten met de regering niet steunt. Gemeenten krijgen meer taken en minder geld. Alle partijen in de gemeenteraad droegen burgemeester Dijkstra onlangs op niet in te stemmen met het akkoord.

In april ontstond er veel ophef over het akkoord dat de gemeenten, provincies en de rijksoverheid hebben gesloten. In dit bestuursakkoord wordt ondermeer afgesproken dat gemeenten meer taken krijgen en dat er nog minder geld is voor de reïntegratie van mensen op de arbeidsmarkt (werklozen en gehandicapten aan het werk krijgen en houden).

Deze laatste twee belangrijkste punten van het akkoord werden er geheel uit geschrapt. 13,4% van de gemeenten, waaronder Weert, was vervolgens nog steeds niet tevreden met de overige zaken op het gebied van zorg en natuurbeheer die de gemeente op haar bordje krijgt zonder het geld dat daarvoor nodig is.

De SP is blij met de tegenstem van Weert. Burgemeester Dijkstra hield de raadsfracties de afgelopen dagen goed op de hoogte om de mening van de raad zo goed mogelijk te kunnen laten klinken op het VNG-congres. ‘Compliment voor de burgemeester die goed naar de raad heeft geluisterd. Hij heeft ons inziens goed gehandeld.’ Aldus SP fractievoorzitter Paul Lempens.

Verzet tegen a-sociaal akkoord gemeenten en regering

U bent hier