h

SP: geen verontreinigde bagger in Blauwe Meertje

22 februari 2011

SP: geen verontreinigde bagger in Blauwe Meertje

Het zandwinningsgebied aan de Lozerweg, beter bekend als 'Het Blauwe Meertje'De SP wil voorkomen dat er verontreinigd slib gestort gaat worden in de zandafgraving aan de Lozerweg langs de Zuid Willemsvaart in Weert, beter bekend als het 'Blauwe Meertje'. Uit de zandafgraving wordt bouwzand gehaald en tegelijkertijd wordt er baggerslib in de plas teruggestort. Dit slib komt onder andere uit de Tungelroyse Beek en de Zuid Willemsvaart. De SP wil de garantie dat er geen verontreinigde bagger wordt gestort in de plas.

Eerder heeft de SP de gemeente aangesproken of het wel wenselijk is bagger te storten in de plas. Tot nu toe is dat zogenaamde ´klasse A´-bagger, slib dat niet tot een klein beetje vervuild is. Maar nu blijkt dat er volgens vergunningen ook 'klasse B'- bagger in de plas gestort mag worden. Dat is sterk verontreinigde bagger en leidt dat tot zware vervuilingen. Op dit moment stort de Centrale Zandwinning Weert (CZW) vrijwillig geen zwaar verontreinigde bagger, maar zij kan natuurlijk altijd op dat besluit terugkomen.

SP raadslid Herman Beuvens: 'De SP is hierover zeer bezorgd en wil snel van de gemeente weten of zij verontreiniging gaat voorkomen'. De SP vindt het onwenselijk dat mogelijk sterk verontreinigde grond in het gebied terechtkomt. 'Onwenselijk voor natuur en milieu. Maar zeker ook omdat het college van B&W plannen heeft om het Blauwe Meertje voor recreatie te gaan gebruiken zoals zwemmen, watersport en vissen,' aldus Beuvens.

Volgens informatie van de SP kan de gemeente als belanghebbende storting tegenhouden. 'Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' vinden de socialisten dat de gemeente bezwaar moet maken en moet voorkomen dat er grootschalige vervuiling in mogelijk zwemwater ontstaat,' zo stelt Beuvens in een brief aan de gemeente.

Het zandwinningsgebied aan de Lozerweg, beter bekend als 'Het Blauwe Meertje'Het zandwinningsgebied aan de Lozerweg, beter bekend als 'Het Blauwe Meertje'"

SP en D66: herplanten bomen bij zandwinning Lozerweg

U bent hier